НАШ ВЕЛЕМАЈСТОР НАЈВЕЋЕ ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Александар Инђић девети на Светском првенству у брзопотезном шаху

Србија је имала седам представника на Светском првенству у убрзаном и брзопотезном шаху у узбекистанском граду Самарканду.
sah
Фото: Шаховски савез Србије

Турнир у убрзаном шаху, био је са темпом игре 15 минута за целу партију уз бонификацију од 10 секунди по одиграном потезу, а у брзопотезном темпо је био три минута по играчу, уз две секунде бонификације по одиграном потезу.

Сјајан резултат је постигнут у брзопотезном шаху! Након 21. кола, наш репрезентативац из Старе Пазове, актуелни првак државе, велемајстор Александар Инђић, био је један од најпријатнијих изненађења освојивши одлично девето место. Побеђивао је легенде као што су велемајстори Аниш Гири, Владимир Артемиев и Левон Аронијан, а одржао је реми против учесника меча за титулу првака света Јана Непомњашчег, као и Фабијана Каруане.

Овим успехом Инђић је поправио свој блиц рејтинг за чак 37 поена, што је изванредно у онаквој конкуренцији. Алексеј Сарана је завршио на 20. месту. Александр Предке је био 63, Велимир Ивић 93, Михаил Бријакин 168, а Синиша Дражић 172. Титулом првака планете окитио се чувени норвешки велеманстор Магнус Карлсен. Теодора Ињац је освојила 61. место у конкуренцији жена.

Српски представници су на турниру у убрзаном шаху постигли резултате у рангу очекивања. Најбоље пласиран је био велемајстор Александр Предке, који је освојио 63. место. Александар Инђић је такмичење завршио на 80м, а шампион Европе велемајстор Алексеј Сарана на 86. месту на табели.

С обзиром да је био 29. носилац, овај резултат је разочаравајућ, али је Сарана најуспешнији шахиста Европе за претходну годину! Велемајстори Михаил Бријакин и Велимир Ивић су имали по шест бодова из 13 одиграних партија, па су се нашли на 125. и 128. месту. Једини представник наше земље који је завршио на месту вишем од свог стартног броја је искусни новосадски велемајстор Синиша Дражић, који је освојио 140. позицију са шест поена. Шампион света је постао Магнус Карлсен.

Наша најбоља шахисткиња, интермајстор Теодора Ињац је освојила 32. место међу 117 најбољих светских играчица.

С. Костић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести