Завршено Отворено аматерско првенство Новог Сада: Победник Слободан Бојковић

У просторијама Новосадског шаховског клуба завршено је друго Отворено аматерско првенство Новог Сада.
Amateri
Фото: Слободан Бојковић, Владимир Даже и Милан Илијћ, фото: Приватна архива

Турнир је организовао Шаховски савез Новог Сада, а право учешћа имали су сви заинтересовани играчи с рејтингом мањим од 2.200 поена и играчи без рејтинга. Одиграно је девет кола по Швајцарском систему, а темпо игре је био 60 минута по играчу за целу партију, плус бонификација од 30 секунди за сваки одиграни потез. Наградни фонд је износио 40.000 динара.

После занимљивих борби, прво место и главну награду од 10.000 динара освојио је ФИДЕ мајстор Слободан Бојковић са одличних седам поена из девет партија. Само пола поена мање имао је ФИДЕ мајстор Милан Илијћ, иначе најстарији учесник на турниру, коме је припало друго место и награда од 7.000 динара На деоби трећег места нашла су се четворица играча, а најбоље додатне критеријуме у тој групи имао је још један ФИДЕ мајстор Мирко Кокеза, који је освојио треће место и награду од 5.000 динара.

Новосадска шаховска нада Милан Гагић заузео је четврто место, такође са шест поена, а уједно је проглашен и најбоље пласираним играчем с рејтингом испод 2.000 поена, што му је донело награду од 5.000 динара. Пето место и награда од 3.000 динара припали су ентузијастичном Жарку Симовићу, док је Владимир Деже био шести у укупном пласману и истовремено други најбољи играч с рејтингом испод 2.000 поена, за шта је награђен са 3.500 динара. Седмо место припало је Александру Мајсторовићу са 5,5 поена, колико је имао и Никола Петровић, али са слабијим додатним критеријумима. Трећи најбољи играч с рејтингом испод 2.000 поена био је Зоран Милековић с пет освојених поена и наградом од 2.500 динара.

Награда за најбољег кадета у виду шаховске литературе припала је Огњену Ћузовићу који има само 10 година, а већ је остварио 50 одсто од укупног броја поена на оваквом турниру, на коме су учествовала чак четири ФИДЕ мајстора! Треба похвалити и Ању Јовановић која је, и поред ноге завијене у гипс, долазила на сваку партију и храбро се борила с далеко старијим и искуснијим противницима. На крају, гледајући какав отпор наши млади кадети пружају свим својим противницима, без обзира на титуле, стиче се утисак да долазе бољи дани за новосадски шах.

И. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести