Ђоковић, Федерер, Надал - ко ће постати ГОАТ?

БЕОГРАД: Тријумф Новака Ђоковића на Аустралијан опену поново је покренуо полемику ко је најбољи тенисер свих времена - ГОАТ (Greatest of all time - најбољи свих времена).
Јутјуб принт скрин/Би Би Си/Најбоља тројка са новинарком Би Би Сија
Фото: Јутјуб принт скрин/Би Би Си/Најбоља тројка са новинарком Би Би Сија

Би-Би-Си (BBC) на српском језику анализу почиње подсећањем на 2011. годину када су се у финалу Мелбурна састали Ђоковић и Федерер.

"У том тренутку Федерер је већ имао освојених 16 пехара на гренд слем турнирима, а српски тенисер "само" два. Девет година касније, ситуација говори да су се ствари знатно промениле - Федерер има 20 трофеја са највећих турнира, а Ђоковић 17. А Ђоковић је шест година млађи од Федерера и годину дана од Рафаела Надала, преосталог члана владајуће светске тениске тројке", наводи се у тексту.

Бивши вимблдонски шампион Пет Кеш рекао је да је тешко предвидети ко ће из трија Федерер, Ђоковић, Надал бити најбољи свих времена.

"Федерер има вероватно шансу за још једним гренд слем пехаром, на Вимбдлону. И даље је у врху када је у питању травната подлога", рекао је Кеш за ББЦ Радио 5.

Али и Ђоковић и Надал дефинитивно делују као тенисери који могу да наставе да играју на високом нивоу, тврди Кеш.

Он подсећа да су сва тројица већ у годинама када и најмања повреда може значајно да утиче на форму и евентуално отказивање наступа на неком турниру.

"Погледајте кога је све Ђоковић побеђивао у финалима. У реду, били су ту и играчи као Цонга и Андерсон, али већину тријумфа остварио је против Марија, Надала и Федерера".

Веома је тешко одредити ко би једног дана могао да буде назван најбољим тенисером свих времена.

Али о томе како је Ђоковић до сада бележио успехе, Кеш има само речи хвале.

"То је ђаволски добар начин да освајате гренд слем титуле", додао је он.

Колико поменути трио доминира светским тенисом, најбоље показује податак да је последњи пут неко ван тог друштва освојио гренд слем у септембру 2016, када је Стен Вавринка победио на УС Опену.

После Аустралијан Опена, у тениском календару следи неколико турнира из Мастерс категорије, а први следећи гренд слем је Ролан Гарос у Паризу.

А тамо већ дужи низ година доминира Рафаел Надал који је до сада 12 пута био најбољи на париској шљаци.

У последња два финала управо је Доминик Тим био противник Надала, али пресудило је богато искуство Шпанца.

На основу игара у последње две године, делује да је само питање тренутка када би Тим могао да освоји неки од четири гренд слем турнира.

Ипак, Матс Виландер, бивши шведски тенисер, а сада спортски коментатор подсећа да када Ђоковић победи у Аустралију, обично има добру сезону.

"То га већ чини фаворитом на Вимблдону, где брани титулу. То би му био 18. гренд слем. Исто тако, фаворит је и на УС опену. То је већ 19. „На крају ове сезоне могли бисмо да имамо двојицу тенисера са 20 гренд слемова или двојицу са 19", наводи Виландер.

Познат као неко ко је раније често умео да критикује Ђоковића, чак и после победа, Виландер сада каже:

"Верујем да Новак може да освоји сва четири велика турнира ове године. Отворио је себи врата и спреман је да се бори за звање најбољег свих времена", поручио је Швеђанин.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести