НОВАК ЈАСАН И ГЛАСАН Надала и Федерера сам виђао више од родитеља, али не можемо да будемо пријатељи

Новак Ђоковић рекордни седми пут је освојио Завршни мастерс у Торину а први рекет света покушаће са Србијом да дође до трофеја у Дејвис купу у Малаги. Шпанским медијима причао је о својим плановима за следећу годину.
s
Фото: Youtube printscreen/SportalRS

На финални турнир репрезентативног такмичења отпутовао је пошто је уписао 400. седмицу на врху АТП ранг листе, те као први завршио годину осми пут.

Шпански медији питали су Новака шта му је наредни циљ.

- Вероватно рекорд по броју титула. Желим да освојим што више турнира и надмашим Конорса. Увек су на хоризонту рекорди који се могу оборити. Исто тако, желим да имам своје записе и своју историју, то је најважније. Да бих освојио велике титуле, морам да задржим ниво интензитета, посвећености и мотивације - рекао је Новак у интеврјуу за Марку.

Хуан Карлос Фереро, тренер Карлоса Алкараза, истакао је да његов штићеник мора да учи од Србина у смислу професионализма.

- Веома поштујем Ферера, био је број један. Увек сам био импресиониран колико је био професионалан и озбиљно се бавио тенисом. Очигледно је да је много помогао Алкарасу - не само да постигне успех већ и да одржи скромност и шампионски менталитет. Захваљујући Хуану Карлосу и васпитању које носи из породице, зрелији је него што његове године сугеришу. Има само 20 година, али се на терену понаша као неко ко има много искуства и зрелости.

Алкарас је једини који је ове сезоне победио Ђоковића на гренд слемовима - било је то у финалу Вимблдона.

- Не жалим. Трудим се да гледам напред и у свим великим финалима које сам изгубио увек постоји разлог. Покушавам да учим из тога и искуство губитка у финалу гренд слема ме још више мотивише. Изгубио сам на Вимблдону и од тада сам добио све осим меча са Синером у групној фази у Торину. Ако анализирам годину, могао бих да кажем да је било добро за мене што сам изгубио од Карлоса јер ме је то мотивисало за остатак сезоне.

Млађани шпански тенисер је сада највећи противник  Србину, а раније су то били Надал и Федерер. Више пута је Новак истицао да не може да буде пријатељ са Рафом и Роџером из простог разлога јер су му велики ривали, па је новинара занимали шта Ђоковић мисли - да ли су они срећни што је срушио све рекорде.

- Тачно је да не можемо да будемо пријатељи, јер са пријатељима причате о свему, добром, лошем, својим тајнама... Са ривалима вам није баш пријатно да све то откривате. У последњих 15 година видео сам више Надала и Федерера него своје родитеље. То значи да су они били веома важан део мог живота и каријере. Невероватно поштујем њих и ривалство које смо одржавали тако дуго. Био је то веома дуг заједнички пут и када окачимо рекет видећемо то на опуштенији начин.

Надал је најавио да ће се такмичењима вратити следеће године, а Ђоковић је већ изјавио да би волео још једном да игра са њим. 

Фото: Youtube printscreen/ Sport Klub

- Мислим да би многи волели да то буде на Ролан Гаросу. Што да не? Мада ако ми дате избор, рекао бих било где другде. Ролан Гарос не би био лош, али Надал је играч који је ту победио највише пута у историји турнира. Мислим да ће свако место бити невероватно и за нас и за свет тениса. То би било као нека врста последњег плеса. Не знам колико ћемо још пута имати прилику да се суочимо и да ли ћемо то учинити. Надам се јер је то оно што сви желе, па тако и ја.

Уследило је занимљиво питање - ако вам неко каже да ћете изјадначити Надалов рекорд од 14 титула на Ролан Гаросу, ако играте до 50. године, да ли бисте пристали?

- Не знам, сигуран сам да мојој жени то не би било смешно. Веома сам задовољан свиме што сам постигао. Не морам да гледам Рафин рекорд у Паризу. Имам многе на које сам поносан и који су део историје. Када бих сада отишао у пензију, могао бих само да будем срећан и поносан на оно што сам урадио.

Ђоковић је отворено рекао недавно да ће се следеће године борити за сва четири гренд слема и олимпијско злато. И то са 37 година.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести