ГОЛМАН ВОЈВОДИНЕ ЛАЗАР ЦАРЕВИЋ ТРАСИРАО ПУТ У ПОЛУФИНАЛЕ КУПА СРБИЈЕ: „Човек паук“ на голу Новосађана

Трећи пут узастопно, у сусретима са Чукаричким, Војводина је имала резултатску предност и додатне шансе да вођство затвори и да победу обезбеди.
1
Фото: Youtube Printscreen

Сваки пут, до јуче, „брђани“ су успевали да се врате и да изборе нерешен резултат. Овога пута, међутим, правилима нокаут система у такмичењима за национални Куп, била је искључена подела плена. Упркос „већ виђеном“ расплету, које је подразумевало Вошино вођство и противничку амортизацију резултатског минуса, изнад таквог сценарија издигао се Вошин ђетић међу стативама, голман Лазар Царевић. Попут стрип јунака „човека паука“, летео је између статива, пресецајући лоптину путању ка његовој мрежи. Тражио је могућност да запечати намеру екипе да стигне у круг одабране четворке српског фудбала, где су и у претходној сезони стизали и где их је зауставио управо Чукарички. 

Одбранио је Царевић први и последњи пенал у серији фудбалског рулета, завршивши у загрљају својих саиграча, на крилима песме навијачке стотинак највернијих навијача, који су од првог судијиног звиждука утишали шест пута бројније присталице домаћег тима. За пети Вошин пенал није ни било потребе, захваљујући кршном Будванину, 25-годишњем Лазару Царевићу, али и прецизности његових саиграча, редом: Зукића, Петровића, Лазаревића и Савићевића. У свом 64. наступу (други пут на куп утакмицама), бранећи гол, сврстао се у ред чланова колектива који су трасирали Вошин пут ка Европи на два такмичарска фронта.


Воша спретна са пенала

Војводина је у такмичењима за национални Куп 12 пута питање победника решавала пеналима. Само два пута је заустављена: у сезони 2008/09. изгубила је од Хајдука са Лиона у осмини финала и у сезони 2015/16. у Иваници од Јавора у четвртфиналу.

У преосталих 10 сусрета Војводина је прошла даље - 2010/11: Срем (Ј) – Војводина 4:5 (2:2) (осмина финала). 2012/13: Спартак – Војводина 3:5 (1:1) (четвртфинале). 2013/14: Слога (К) – Војводина 2:4 (1:1)(шеснаестина финала), 2013/14: Војводина – Нови Пазар 3:0 (0:0)3:0 (осмина финала), 2015/16: Колубара – Војводина 4:5 (0:0) (шеснаестина финала), 2016/17: Нови Пазар – Војводина 3:4 (0:0)  (четвртфинале), 2019/20: Војводина – Младост (Л) 5:4 (0:0) (четвртфинале), 2019/20: Војводина – Партизан 5:3 (2:2), 2022/23: Графичар – Војводина 1:4 (1:1) (шеснаестина финала), 2023/24: Чукарички – Војводина 3:4 (1:1) (четвртфинале)


- Пресрећан сам што се клуб пласирао у полуфинале Купа Србије, то је најважније, остварили смо заједнички циљ свију: играча, чланова стручног штаба, управе и наших навијача који су и на Бановом брду положили испит највишом оценом – у даху је изговорио јунак четвртфиналног искушења у Београду. – Што се мог учинка лично тиче драго ми је да сам препознат као јунак утакмице. Сагласан сам да је то било једно од мојих најбољих издања, можда и најбоље од када сам дошао у Нови Сад и стао на гол Војводине. Пре утакмице некако сам имао предосећај да ћемо проћи, имали смо их и на претходним међусобним сусретима. Одбране у првом полувремену подигле су ми самопоуздање толико високо да ни примљени гол у другом делу није утицао на расположење и веру да ће пенали бити моја шанса коју не смем да пропустим.

Шансу није пропустио. Напротив, одбранама пенала надоградио је већ установљену високу оцену за учинак у основном делу меча. Колико његове одбране јесу значиле развоју личне сигурности и интегритета, барем у истој мери је, господарећи својим казненим простором, учврстио тимски дух и веру у вредност генерације Вошиних фудбалера, спремних и способних и за европске изазове.

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести