За таблама 108 шахиста

У Дому ученика средњих школа у Суботици у току је 24. Војвођански шаховски фестивал младих, у организацији ШС Војводине. Учествује 108 кадета који су подељени у узрастне групе

од 8, 10, 12, 14, 16 и 18 година, посебно за дечаке и девојчице, односно јуниоре и јуниорке. Турнир је отворио председник ШС Војводине доц. др Мирослав Копања. Да све буде у савршеном реду и да се младим шахистима пруже сви неопходни услови брине доказани и заслужни шаховски радник и међународни судија из Суботице Милорад Маравић.

Игра се 9 кола по Швајцарском систему са темпом игре од 90 минута по играчу за првих 40 потеза и по 15 минута за сваког играча до краја партије. Такмичење је веома напорно, јер се сваког дана играју по две партије, од 9 до 12,30 часова и од 15,30 до 19 часова. Међу клубовима који имају своје представнике највише деце је из суботичког Спартака, чак 15 учесника. Бановци Дунав имају 9 такмичара, Капабланка из Новог Сада 8, Жаки Јожеф из Старе Моравице 7, Сомборски шаховски клуб 5, Бајша са 4 ...

После четири одиграна кола у већини група немамо јасну ситуацију на врху табеле. Фаворити су углавном оправдали очекивања и имају максимални учинак, али се још увек нису сусрели са највећим ривалима, те се праве борбе тек очекују. У групи дечака до 8 година издвојили су се Андреј Љепић и Александар Грујић са по 3 поена из 4 партије, док њихови најближи конкуренти имају поен мање. Будући да се у овој групи игра Бергер турнир у 9 кола, Андреј и Александар ће се састати тек у 8. колу да реше питање победника.

Слична ситуација је и код дечака до 10 година где су тренутно водећи Марко Милановић и Михајло Домбровски са максималним учинком од 4 из 4. И овде ће тек у дербију последњег кола пасти одлука о  победнику. Највише учесника, чак 27, има у групи дечака до 12 година, где је конкуренција прилично изједначена, што показује и стање на табели. Тренутно фишеровски резултат од 4 из 4 има Алекса Алимпић, али га у стопу прате Лука Мушкиња и Лав Пајчин са по 3,5 поена. У 5. колу састају се Алекса и Лав, што ће у многоме утицати на коначан пласман.

Међу дечацима до 14 година већ имамо јасног претендента за освајање првог места, а то је Милош М. Станковић који је победио све 4 партије и заузима челну позицију, читав поен испред осталих дечака. У 5. колу Станковић се састаје са тренутно трећепласираним Чедомиром Ђурином. Јуниори до 16 и 18 година играју у обједињеној групи са 18 учесника, где се после 4. кола на врху издвојио Арпад Кечкемети (18) са 3,5 поена, а у стопу га прате Вукашин Грчић (16), Вук Рутешић (16), Никола Скендеровић (16) и Миланко Билић (16) са по 3 поена. Биће веома занимљиво испратити међусобне дуеле ове четворице такмичара до 16 година, будући да су тренутно потпуно изједначени по поенима. Приметно је да недостају нека имена попут Вука Жегарца и Дејана Оморјана, али имамо и повратника међу такмичаре Срђана Шуковића.

И међу кадеткињама се води оштра борба јер су у многим групама девојчице врло равноправне. Две најмлађе групе до 8 и 10 година играју обједињен двокружни Бергер турнир са 6 учесница. Овде је велики фаворит Мила Раденковић која са максималних 5 из 5 крупним корацима граби ка титули. Ипак, с обзиром на то да сада тек почиње други круг такмичења у овој групи, све девојчице ће имати прилику да још једном укрсте копља са Милом и угрозе је на челној позицији. У групи девојчица до 12 година има 9 учесница које играју Бергер турнир са 9 кола. Тренутно је водећа Ања Јовановић са фишеровских 4 из 4, али треба нагласити да јој тек предстоје дуели са две највеће ривалке, Маријом Станковић и Иваном Грујић које тренутно имају по 3 поена.

Ива Узелац

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести