Амерички брод прошао кроз Тајвански мореуз, Кина забринута

ТАЈПЕЈ: Тајпеј је сопштио да бродови америчке морнарице могу слободно да плове кроз Тајвански мореуз, након што је један амерички ратни брод то и учинио иако се Пекинг упозорио на страно мешање у односе са острвом, које Кина сматра делом своје територије.
e
Фото: pixabay.com

Тајванско министарство одбране је саопштило да је брод УCC Антиетам прошао кроз Тајвански мореуз ка северу, додајући да се, према подацима обавештајних служби, током пловидбе није догодило "ништа необично".

АП наводи да је Антиетам носач навођених ракета. 

Портпарол Седме флоте америчке морнарице Клеј Дос рекао је да је брод имао редовну пловидбу кроз Тајвански мореуз, а у складу са међунардоним законом.

Он је додао да полазак Антиетама представља демонстрацију посвећености САД слободној и отвореној пловидби кроз Индијски и Тихи океан и истакао да ће Америчка морнарица наставити да плови, лети и оперише где год то међународни закон допушта. Кина је саопштила да пажљиво прати пролаз и изразила је забринутост.

"Питање Тајвана је најважније и најосетљивије питање у кинеско-америчким односима", нагласио је портпаром министарства иностраних послова Хуа Чуњинг и позвао САд да се у питањима повезаним са Тајваном понашају опрезно. 

Кинеско Министарство одбране јуче је саопштило да је Кина спремна да крене у рат "уколико има људи који би се дрзнули да покушају да одвоје Тајван од земље", оптужујући САД за подривање глобалне стабилности и осуђујући продају америчког оружја острву које Пекинг сматра делом своје територије.

АП подсећа да је Пентагон раније овог месеца објавио да је Стејт департмент дозволио продају оружја на захтев Тајвана, а у арсеналу вредном око 2,2 милијарде долара налазе се и тенкови, као и ракете "стингер".

Кина је на ту објаву одговорила поруком да ће увести санкције компанијама из САД укљученим у тај посао.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести