Асанж изгубио процес пред судом, остаје у амбасади Еквадора

ЛОНДОН: Оснивач Викиликса Џулијан Асанж изгубио је процес пред судом у Лондону, који је одлучивао да ли је у интересу правде да предузме легалне кораке против њега, јер није поштовао одредбе условне слободе 2012. године.
asanz
Фото: EPA/ANDY RAIN

"Узимајући у обзир факторе за и против... сматрам да је хапшење пропорционалан одговор, иако је Ашанж ограничио своју слободу већ неколико година", рекла је судија Ема Арбутнот у својој пресуди у Вестминстерском суду, а преноси Ројтерс.

Она је Асанжа описала као човека који "жели да наметне своје услове на путу правде", те да се чини да сматра себе човеком изнад закона, а да жели правду само ако то иде у његову корист. 

Такође, она је додала да није приметила да је његов страх од тога да ће га шведске власти испоручити САД "разуман".

За време доношења пресуде мала група Асанжових присталица стајала је испред суда држећи транспаренте на којима је писало "Ослободите Асанжа".

Асанж је побегао у амбасаду Еквадора 2012. године како би избегао да буде испоручен Шведској, која га је тражила због наводног силовања, што је он порицао.

Шведска је одбацила случај у мају прошле године, међутим Велика Британија и даље тражи његово изручењера због кршења условне слободе.

Асанж се, иначе, више од пет година налази у амбасади Еквадора у Лондону, јер страхује од изручења Сједињеним америчким државама, које намеравају да му суде због објављивања поверљивих војних и дипломатских докумената, што се, иначе, сматра највећим цурењем информација у америчкој историји. 

Он за све то време није напуштао зграду амбасаде Еквадора, а његовим адвокати су казали да није у интересу правде да га траже и процесуирају.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести