АУС: Викторија већ 28 дана без нових случајева короне

СИДНЕЈ: Аустралијска држава Викторија, која је некада била жариште ковид-19 у земљи, већ 28 дана није пријавила ниједан нови случај болести, што је праг за који се обично сматра да значи искорењивање вируса из заједнице.
australija
Фото: Tanjug (freeimages.com)

Викторија такође више нема ниједан активни случај болести откако је последњи пацијент оболео од ковид-19 оптуштен из болнице раније у току ове недеље, преноси Ројтерс.

Друга држава по величини у Аустралији у августу је забележила 700 нових случајева заразе у једном дану, највише од почетка пандемије, док је активних случајева болести било близу 8.000.

Ширење вируса заустављено тек након што су уведене мере карантина које су на снази биле преко 100 дана, када је око пет милиона људи који живе у Мелбурну било затворено у својим домовима.

Мере карантина успориле су економски опоравак Аустралије од прве рецесије у последње три деценије коју је изазвало затварање предузећа у марту.

Смањење броја нових случајева довело је до укидања мера социјалног дистанцирања у државама широм Аустралије.

Тасманија је последња држава Аустралије која је у петак отворила границе за становнике Викторије. Ово острво затворило је границе још у марту.

Званичници Аустралије тврде да ће дугорочни повратак на уобичајено стање обезбедити само ефикасна вакцина против ковид-19.

Аустралија је постигла договор о набавци четири вакцине, а влада планира да купи 33,8 милиона доза. Највише наде се полаже у вакцину компаније "АстраЗенека", а која се већ производи у земљи.

У Аустралији је до данас забележено скоро 28.000 случајева ковид-19, што је знатно мање него у многим другим развијеним земљама. Од последица болести преминуло је 905 пацијената, а више од 90 одсто смртних случајева забележено је у Викторији.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести