Данкан: Асанж је мали црв, Асанж: Боље црв него змија

ЛОНДОН: Заменик шефа британске дипломатије Алан Данкан назвао је данас оснивача Викиликса Ђулијана Асанжа "јадним малим црвом" и оценио да би Асанж требало да напусти амбасаду Екватора у Лондону и преда се британском правосуђу.
asanz EPA/ANDY RAIN
Фото: EPA/ANDY RAIN

"Крајње је време да тај јадни мали црв напусти амбасаду", написао је Данкан на свом Твитеру, преноси Ројтерс.

Са друге стране, Асанж је одговорио Данкану да је боље бити то него змија.

"Као политички затвореник затворен без оптужбе осам година, претпостављам да морам бити ''јадан''. Није лоше бити ''мали'' иако више волим да сам висок и боље бити ''црв'' - здраво биће које оживљава земљу, него змија", написао је Асанж на Твитеру.

Он је у саопштењу достављеном агенцији Ројтерс казао да је стварни разлог због чега има правне проблеме чињеница да Викиликс објављује америчке дипломатске и војне тајне и да страхује да би, уколико напусти амбасаду ризиковао да буде испоручен САД.

Асанж од 2012. године живи у амбасади Еквадора у Лондону, где је добровољно отишао како би избегао екстрадицију Шведској због оптужби за силовање.

У мају прошле године, шведски истражитељи су повукли оптужбу, међутим Асанж би се, уколико изађе из амбасаде суочио са оптужбом за кршење британских закона.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести