Додик: Усвојени документ не прејудицира чланство у НАТО-у

БЕОГРАД:  Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће Република Српска пратити све облике сарадње које са НАТО-ом има Србија.
dodik, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

РС жели да сарађује, али не жели да пружи било какав допринос интеграцији у Алијансу, рекао је Додик РТС-у поводом именовања Зорана Тегелтије за председавајућег Савета министара БиХ и усвајања Програма реформи БиХ, који ће бити достављен НАТО-у, наглашавајући да тај документ не прејудицира чланство у Алијанси.

За сваку врсту кретања према чланству потребна је нова одлука председништва и парламента, све одлуке ће се доносити у складу са ставовима свих органа власти, истакао је Додик.Према томе, како је додао, то је један нови квалитет и у документу се налази неколико важних ствари.

"Једна од њих, који су данас важни за Републику Српску, то је да се смањи број припадника оружаних снага, чиме би се смањили трошкови и то треба да урадимо у складу са тим документом", навео је он.

Подсетио је да је раније бошњацка страна инсистирала на томе да се донесе Акциони план за чланство у НАТО-у и да је то услов да се уради било шта на плану именовања мандатара, односно кандидата за председавајућег Савета министара."Ми смо донели документ који се зове Реформске активности БиХ. Нађен је договор који иде за тим да се створе услови да се именује председавајући", навео је Додик.

Истакао је да разуме противнике из СДС-а и ПДП-а, али сматра да би требало да престану да се љуте."Разумем то зато што су дуго седели неоправдано на местима у органима власти БиХ, и тиме се руши њихова привилегија да и покушају да ураде много што-шта што није у складу са ставовима Народне скупштине", каже Додик.

Нигде није урушен принцип војне неутралности који је усвојила Народна скупштина, рекао је Додик и поручио да ће РС пратити све облике сарадње које са НАТО-ом има Србија.Напоменуо је да РС жели да сарадује, али не жели да пружи било какав допринос интеграцији у НАТО.

"Кључно питање које желим поново да потенцирам јесте да у том документу, на првој његовој страни, пише да овај документ не прејудицира цланство у НАТО-у и да се не може сматрати таквом одлуком", указао је српски цлан председништва.

Додик је, који је у Београду разговарао са председником Србије Александром Вучићем, који му је цеститао на компромису са партнерима у БиХ, захвалио Вучићу на подршци коју пружа конкретним пројектима у Републици Српској.

Истакао је да је важно да се у региону одржава стабилност и мир, и сматра да је веома јасна и добра реакција самог Вучића на вест о именовању Тегелтије.Додик је истакао и да треба да се ради на европским интеграцијама, али је напоменуо да предлог Француске о седам брзина у приступању ЕУ уноси још више забуне у тај процес.

Оценио је као добру вест да је одредено ко ће бити нови комесар за проширење.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести