Фејсбукова дигитална валута "либра" окупила 21 компанију

ЖЕНЕВА: Пројекат издавања Фејсбукове дигиталне валуте либре окупио је 21 компанију, укључујући Убер и Спотифај, показује повеља о оснивању Либра Ашоциатион, објављена након првог састанка у Женеви.
1
Фото: Tanjug

Чланице-оснивачи званично су потписале повељу о либри, објавио је главни директор удружења Бертранд Перез.

"Сада имамо потпуну гаранцију о њиховом ангажману, тако да имамо поверења у пројекат", додао је Перез.

У септембру су изразили наду да ће број компанија-учесница порасти са почетних 28 на "нешто више од 100", преноси Сеебиз.

Уместо тога, листа се смањила пошто је неколико компанија узмакло пред учесталим критикама регулатора из свих делова света.

Тако су картичарске куће Виза и Мастеркард, интернет трговина иБеј и компанија за дигитално плаћање Страјп крајем прошле недеље објавиле да одустају од чланства у Либра Асосиејшн, а десетак дана раније из пројекта се повукла и компанија за дигитално плаћање ПејПал.

Компаније су се поколебале након учесталих упозорења регулатора о претњама које са собом доносе дигиталне валуте, укључујући проблеме везане за заштиту података и трансакција, прање новца и стабилност финансијског система.

Тако су Француска и Немачка најавиле блокаду либре у Европи, предлажући уместо тога издавање јавне криптовалуте којим би управљале централне банке.

Радна група Г7 упозорила је да би "глобалне стабилне дигиталне валуте покривене имовином", попут евра и долара, могле задати проблеме централним банкама при утврђивању каматних стопа.

Перез је пак назначио да би датум издавања либре могао бити померен у односу на зацртану средину 2020. године.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести