Италијански лекар саветује како да се избегне корона вирус

БЕОГРАД:  Кинеска влада позвала је италијанског лекара који је радио у болници у Шенжену у Кини да се придружи студијској групи која проучава вирус пнеумоније Вухан - корона вирус.
Korona virus Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је написао врло занимљив чланак који тренутно кружи друштвеним мрежама:

- Ако прехлађеној особи цури нос и боли је грло, није заражена вирусом короне, јер пнеумонија (упала плућа) даје сув кашаљ без цурења из носа. То је најлакши начин да га откријете.

С друге стране, добро је знати да Вухан или корона нису отпорни на топлоту и умиру на 26 до 27 степени. Стога пијте што више топлих напитака попут чаја са зачинским биљем. Није лек, али је добар за тело. Испијање топле течности је ефикасно у уништавању свих вируса. Покушајте да не пијете хладне напитке.

Изложите се сунцу иако је хладно.

- Када вирус падне на металну површину, живеће најмање 12 сати. Зато запамтите да, ако дођете у контакт са било којом металном површином, морате темељно опрати руке сапуном.

- Вирус може остати активан у ораганизму 6-12 сати. Уобичајена средства за прање веша убијају вирус. Зимску одећу којој није потребно свакодневно прање, треба да проветрите напољу јер сунчеви зраци уништавају вирусе.

ИНФОРМАЦИЈЕ О СИМПТОМИМА КОРОНСКЕ ПНЕУМОНИЈЕ:

- Прво ће бити заражено ждрело, а затим ћете осетити да вам је суво грло и ти симптоми ће трајати 3-4 дана.

- Вирус ће се након тог периода спојити с назалном течношћу, продрети у душник и ући у плућа проузрокујући Вухан пнеумонију. Овај стадијум траје 5-6 дана.

- Упала плућа, висока температура и отежано дисање сиптоми су заражености вирусом ЦОВИД-19. Нос ће вам бити запушен тако да ћете имати осећај као да се давите. Важно је да одмах потражите лекарску помоћ ако имате ове симптоме.

О ПРЕВЕНЦИЈИ:

- Најлакше можете да се заразите тако што ћете додиривати ствари на јавним местима као што су ограде, кваке, ручке у аутобусу, због чега треба често да перете руке. Вирус може да живи на вашим рукама само пет до 10 минута, али за то време, иако кратко, можете се инфицирати ако протрљате очи, на пример.

- Препоручује се гргољење антисептиком (Бетадин) како бисте елиминисали или смањили број клица док су још у грлу (пре него што се спусте у плућа).

Организам заражен короном (док је болест у почетној фази) не мора да покаже знаке инфекције неколико дана.

Најновија информација је да период инкубације може бити и до 28 дана пре појаве симптома корона вируса.

У тренутку када особа већ има температуру и кашље, може бити прекасно за одлазак у болницу.

Тајвански стручњаци предлажу да сами обавите једноставну контролу сваког јутра:

- Дубоко удахните и задржите дах више од 10 секунди. Ако то можете да урадите без кашљања, гушења или лошег осећаја, немате фиброзу у плућима, што је основни показатељ да нема инфекције.

Сви треба да будемо сигурни да су нам уста и грла стално влажна. НИКАД не сува!

Попијте мало воде сваких 15 минута. ЗАШТО?

Чак и ако вирус уђе у уста ... питка вода или друга течност ће га пренети кроз једњак до стомака. Тамо ће стомачне киселине убити вирус.

Ако не пијете довољно воде редовно, вирус може ући у душник и ући у плућа.

ДЕЗИФЕКЦИЈА ОБУЋЕ ПРЕКО КОЈЕ ЈЕ МОГУЋ ПРЕНОС

У флашу с распршивачем ставите 1/4 неког средства за чишћење на бази хлора и 3/4 воде.

ПРЕ уласка у кућу попрскајте обућу и одоздо и одозго.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести