Кина претекла Русију на листи највећих произвођача оружја

БОН, 27: Народна Република Кина, после САД, производи више наоружања него било која друга земља на свету.
kina
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Познаваоцима је одавно јасно да Кина навелико производи оружје и војну опрему. Ипак, стокхолском Институту за мировне студије СИПРИ до сада је недостајало поузданих података за тачнију процену обима пословања кинеске војне индустрије.

У новој анализи, како наводи Дојче веле, Институт је дошао до закључка да кинеска предузећа додуше производе мање наоружања од америчких концерна, али више од комплетне руске војне индустрије.

То произилази из резултата четири највећа кинеска концерна која производе оружје, а о којима „постоје веродостојне информације“, наводи СИПРИ.

Истраживачи СИПРИ први пут су проценили поуздане податке за период од 2015. до 2017. године и објавили поуздане процене на основу кључних података великих кинеских концерна који производе оружје, пренео је Дојче веле.

Четири испитивана концерна, према наводима СИПРИ, продају наоружање у вредности од укупно 54,1 милијарду долара (49 милијарди евра).

То је за 16 милијарди долара више од 10 највећих руских фирми, али ипак далеко испод резултата америчких концерна.

Реч је о фирмама „Авијејшн Индустри Корпорејшн оф Чајна“ (АВИЦ), „Чајна Електроникс Технолоџи Груп Корпорејшн (ЦЕТЦ), „Чајна Нортх Индустриз Груп Корпорејшн“ (НРОИНЦО) и „Чајна Соутх Индустриз Груп Корпорејшн“ (ЦГГЦ).

У поређењу с продајом наоружања фирми из других земаља, четири кинеска концерна су међу 20 највећих произвођача оружја на свету у 2017.

Три су чак међу 10 највећих.

На листи Топ 20 у 2017. години коју је саставио СИПРИ до сада је било 11 америчких, шест европских и три руска концерна.

Сада је на шесто место доспео концерн АВИЦ, специјализован за производњу авиона и електронике за ваздухопловство и то са прометом о 20,1 милијарду долара (18,2 милијарде евра).

Кинеска фирма тако се нашла иза четири америчка концерна „Локид Мартин“, „Боеинг“, „Нортхроп Груман“ и „Раyтхеон“, као и британског концерна „БАЕ Системс“.
 

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести