Лавров: Званичници САД признају да стоје иза експлозија на Северном току

МОСКВА: Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да су амерички званичници "суштински, кроз своје изјаве, признали да су експлозије на гасоводу Северни ток дело САД и да о томе причају са задовољством".
severni tok 2 you tube
Фото: Youtube Printscreen

"Амерички званичници суштински признају да су експлозије које су потресле Северни ток 1 и 2 њихово дело. Чак се и сладе када причају о томе", рекао је Лавров, преноси TASS.

Према његовим речима, Америка је проценила да су Русија и Немачка "исувише добро" сарађивале у последњих 20-30 година, успостављајући моћан савез заснован на руским ресурсима и немачкој технологији.

"То је постало претња монополској позицији бројним америчким корпорацијама. Стога, било је неопходно некако то да се уништи и то намерно", додао је руски министар.

Лавров је рекао да постоји аспект који је повезан са чињеницом да је пријатељство Москве и Берлина, национално помирење, које се десило између Руса и Немаца, постало трн у оку некима.

TASS пише да је помоћница државног секретара САД Викторија Нулад рекла 27. јануара да су САД задовољне што Северни ток 2 неће постати оперативан.

Компанија Северни ток саопштила је 27. септембра да су три цевовода Северног тока 1 и 2 оштећена.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести