Меркел бранила споразума са Ираном, Пенс: Угрожавате САД

МИНХЕН: Немачка канцеларка Ангела Меркел чрвсто је данас у Минхену бранила одлуку европских земаља да подрже нуклеарни споразум са Ираном, док је амерички потпредседник Мајк Пенс оптужио Европу да поново подрива Сједињене Америчке Државе. 
merkel pens, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Matthias Schrader)

Пенс је на Минхенској безбедносној конференцији инсистирао на томе да се Европљани повуку из нуклеарног споразума, назвавши Иран "водећим државним спонзором тероризма у свету". 

"Дошло је време да наши европски партнери престану да угрожавању америчке санкције против овог убилачког револуционарног режима. Дошло је време да наши европски партнери стану уз нас и ирански народ, наше савезнике и пријатеље у региону. Дошло је време да се наши европски партнери повуку из Иранског нуклеарног споразума", сматра Пенс. 

Он је то рекао након што је Меркел истакла да дели забринутост због, како је навела, многобројних покушаја Ирана да повећа своју моћ у региону. 

"Видим програм балистичких ракета, видим Иран у Јемену и изнад свега видим Иран у Сирији. Једино питање које стоји између нас у овом проблему је, да ли помажемо нашем заједничком циљу, нашем заједничком циљу обуздавања штете или тешког развоја Ирана, повлачећи се из једног од преосталих споразума?", упитала је Меркел. 

Она је такође питала да ли је добро за САД да брзо повуку војнике из Сирије "или то није такође јачање могућности за Иран и Русију да тамо врше притисак?".

Говорећи о Споразуму о нуклеарним ракетама средњег домета, Меркел је оценила да је објава САД да ће се повући из тог споразума из 1987. године била "неизбежна" због, како тврди, руског кршења тог споразума. 

"Разоружање је нешто што се тиче свих нас, и нама би наравно било драго да се такви преговори не воде само између САД и Русије, већ и са Кином", рекла је Меркел. 

С друге стране, Пенс је поновио да се САД противе немачко-руском пројекту гасовода Северни ток 2, због којег је Вашингтон забринут да ће учинити Европу превише зависном од руског гаса. 

Он је, у име САД, похвалио све европске партнере који су заузели чврст став против Северног тока 2 и позвао и друге да то учине. 

Меркел је бранила гасовод, који ће ићи испод Балтичког мора, одбацивши забринутост Америке као неосновану и уверавајући Украјину да неће бити "одсечена од руског горива". 

АП наводи да је говор Меркелове "срдачно примљен", док је Пенсов награђен "љубазним аплаузом". 

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести