Москва: Полиција хапси демонстранте, ухапшен Наваљни

МОСКВА: Руска полиција почела је да хапси учеснике на протестима у центру Москве, а међу ухапшенима је и лидер опозиције Алексеј Наваљни, јавља Ројтерс.
Hapšenje demonstranata u Moskvi,  Navaljni Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Наваљни је претходно позвао критичаре Кремља да изађу на улице и протестују против инаугурације председника Русије Владимира Путина, који је обезбедио четврти председнички мандат на изборима у марту. 

"Наваљни се појавио код Пушкиновог трга и убрзо је притворен. Његово притварање је у потпуности било противзаконито", изјавио је опозициони политичар Леонид Волков.

Како је АП претходно пренео, широм Русије данас се одржавају протести поводом Путинове инаугурације, под слоганом "Он није наш цар", а организовао их је најистакнутији противник Путина, Наваљни.

Према порукама на друштвеним мрежама, протести су привукли на стотине људи у најмање 10 градова на Далеком истоку и у Сибиру, а полиција је већ тада саопштила да је било хапшења, али није открила тачан број.

Већи протести очекују се у Москви, где демонстранти планирају да изведу недозвољени марш дуж једног од главних путева у престоници, као и у Санкт Петербургу, наводи америчка агенција.

Путинова инаугурација биће одржана у понедељак, када ће и званично бити обележен почетак његовог новог шестогодишњег мандата.


Више од 1.000 особа притворено широм Русије

Руска полиција задржала је у притвору више од 1.000 људи широм земље током протеста против председника Владмира Путина, који се одржавају уочи његове инаугурације 7. маја, саопштила је група за праћење стања у области људских права ОВД-Инфо. 

Група је на друштвеним медијима објавила да је добила извештаје да је најмање 1.029 особа задржано у притвору у 19 градова широм Русије.
Како је додала, 475 особа притворено је у Москви, пренео је Ројтерс. 


Москва: Наваљни у притвору због неодобреног митинга

МОСКВА: Руска полиција задржала је данас у притвору више стотина учесника протеста против инаугурације руског председника Владимира Путина, међу којима је и лидер опозиције Алексеј Наваљни, јавља Ројтерс.

Наваљни је ухапшен јер је покушао да у центру Москве организује митинг, који није званично одобрен, наводи ТАСС. 

Како објашњава руска агенција, 20. априла организатори митинга поднели су пријаву канцеларији градоначелника Москве да организују марш и митинг у руској престоници. Градске власти одобриле су митинг, али су организаторима дале да бирају између два места. 

Организатори, међутим нису пристали на предлоге власти, које су касније пристале да се митинг одржи на другом месту, али је Наваљни рекао да организатори ни с тим нису сагласни. ТАСС објашњава да званично одбијање да се одржи догађај аутоматски забрањује организаторима да организују било какве друге акције на данашњи дан. 

Наваљни је претходно позвао критичаре Кремља да изађу на улице и протестују против инаугурације председника Русије Владимира Путина, који је обезбедио четврти председнички мандат на изборима у марту. "Наваљни се појавио код Пушкиновог трга и убрзо је притворен. Његово притварање је у потпуности било противзаконито", рекао је раније опозициони политичар Леонид Волков.

Како је АП претходно јавио, широм Русије данас се одржавају протести поводом Путинове инаугурације, под слоганом "Он није наш цар", а организовао их је најистакнутији противник Путина, Наваљни.Према порукама на друштвеним мрежама, протести су привукли на стотине људи у најмање 10 градова на Далеком истоку и у Сибиру, а полиција је већ тада саопштила да је било хапшења, али није открила тачан број.

Путинова инаугурација биће одржана у понедељак, када ће и званично бити обележен почетак његовог новог шестогодишњег мандата.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести