МОЖЕ ПОЗИВ, АЛ БЕЗ ПРЕДСЕДНИКА Русија ће бити позвана на годишњицу искрцавања у Нормандији, али без Путина

Русија ће почетком јуна бити позвана на прославу обележавања 80. годишњице искрцавања савезничких трупа у Нормандији, потврдио је представник мисије "Либератион" задужен за организацију комеморације, преноси француски канал Еуропе1.
w
Фото: Youtube Printscreen/ Tucker Carlson

„Русија је позвана и биће представљена, како би се одало поштовање значају учешћа и жртви совјетског народа, као и његовом доприносу победи 1945. године.  С обзиром на околности, председник Владимир Путин неће бити позван“, саопштили су из те мисије, прецизирајући да руски лидер неће бити позван због руског „агресорског рата“ у Украјини.

Путин је позван у јуну 2014. године  на церемонију обележавања 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, упркос анексији Крима три месеца раније.

Церемонија обележавања 80. годишњице искрцавања у Нормандији биће обележена 6. јуна, на дан када је савезничка војска почела да се искрцава на северу Француске, отворивши други фронт против нацистичке војске у Европи.

Позив ће бити упућен дипломатском представништву Москве у Француској.

Како наводи француски ТВ канал, упркос геополитичкој ситуацији, тешко је обележити овај догађај без присуства Русије.

Иако СССР није директно учествовао у искрцавању 6. јуна, он је то омогућио плативши највишу цену током Другог светског рата, будући да је скоро 27 милиона Совјета погинуло борећи се против нацистичке Немачке.

 

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести