Нови проблеми отежаваjу решавање кризе у Kонгу

KИНШAСA: Нови проблеми отежаваjу напоре Kатоличке цркве да сазна шта садржи споразум коjом би требало решила криза у Kонгу, преноси AфП.

"Споразум jе спреман, али овог jутра све групе су на састанак дошле са новим захтевима коjи би требало да буду укључени у споразум, а што одлаже само потписивање тог документа", рекао jе извор близак посреднику преговора.

Разговори између представника Владе и опозициjе требало би да реши будућност председника Џозефа Kабиле, коме jе други петогодишњи мандат истекао 20. децембра.

Представници обе стране састали су се у представништву Националне епископалне конференциjе, чиjи представник jе рекао да jе споразум на "ивици да буде склопљен".

Споразум предвиђа "политичку транзициjу" са новим председничким изборима коjи би у току 2017. године требало да буду одржани.

Представници Владе тврде да jе немогуће да председнички избори буду одржани пре априла 2018. године, а нацрт споразума предвиђа и да се Kабила не кандидуjе и трећи пут за председника.

Према споразуму, опозициjа би требало да прихвати да Kабила остане на власти до избора новог председника.

Преговори су покренути 8. децембра и одвиjаjу се под утицаjем католичке цркве, коjа jе предложила да Божић буде краjњи рок за споразум.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.5946
Најновије вести