Орбан: Мађарска је против санкција патријарху Кирилу

БУДИМПЕШТА: Мађарска се противи одлуци Европске уније да стави на црну листу руског патријарха Кирила, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан, истичући да је то "питање религијске слободе".
Orban Viktor/Fonet
Фото: FoNet

"Нећемо дозволити да црквени званичници буду укључени на листу санкција", рекао је Орбан за државни радио и додао да је примио писмо православне заједнице у Мађарској са захтевом да се бори против таквих рестрикција, преноси Тасс.

Навео је и да је слобода вероисповести "свето питање" за Мађарску.

Орбан је истакао да Мађарска не може да подржи нови пакет санкција Европске уније Русији, које укључују ембарго на извоз нафте јер ће због њих на мађарску економију "пасти атомска бимба, наводи Ројтерс.

Он је казао да је Мађарска спремна да преговара ако буде изнет нови предлог санкција које ће бити у складу са интересима те земље.

Објаснио је да би Мађарској требало пет година и огромне инвестиције у рафинерије и нафтоводе како би се трансфоримисао тренутни систем у земљи која је 65 одсто зависна од руског гаса, преноси Ројтерс.

"Не желим конфронтацију са ЕУ, али сарадња је могућа само ако Брисел узме у обзир наше интересе", поручио је Орбан.

Поновио је став Мађарске да не шаље оружје у суседну Украјину јер би те испоруке могле да се нађу на мети руских напада у пограничним подручјима где живе етнички Мађари.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести