ПОЛА ДЕЦЕНИЈЕ ОД СМРТИ ПРЕД КАМЕРАМА У ХАГУ Праљка осудили, па ПОПИО ОТРОВ

На данашњи дан пре пет година, у четвртак, 29. новембра 2018. године, Слободан Праљак је правоснажно осуђен на Међународном суду за ратне злочине почињене на подручју бивше Југославије, у Хагу.
praljak epa
Фото: EPA-EFE/ICTY

Он је, након изрицања коначне, другостепене пресуде извршио самоубиство попивши отров. У питању је био цијанид који је унео у судницу и тако додато осрамотио Хашки суд.

Присетимо се: након што је пресуда била изречена Праљак је рекао судијама који су га осудили:

- Слободан Праљак није ратни злочинац. С презиром одбацујем вашу пресуду.

Минут после тога Праљак је примакао устима бочицу са смртоносном течношћу и испио је. Врло брзо након тога био је мртав.

Обдукцијом је касније утврђено да се убио цијанкалијумом. Суд у извештају истиче да нису утврђени пропусти ни у раду чувара, ни у прописаној процедури. 

Мотив Праљковог чина је јасан и видљив из писама које су УН-ови истражитељи, дипломатским путем доставили његовој супрузи.

Из Хага су Каћи Праљак достављена два писма. Оба написана у понедељак 27. новембра, два дана пре објаве правоснажне пресуде у предмету "Херцег Босна". Оба штура, јасна, без патетике или било које врсте ирационалности.

"Одлуку о престанку живљења у случају да будем проглашен кривим, донео сам одавно - смирено, промишљено, самосвесно", написао је Праљак у писму насловљеном на његову породицу.

Праљкова адвокатица Ника Пинтер након што је све сабрала - његовом одлуком није изненађена.

"Ништа што је генерал Праљак радио није било под утицајем тренутних емоција и тренутног осећаја, него је све, почевши од одбране, од властитог живота радио врло прецизно, одлучно и смирено", рекла је она.

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести