Прве жртве врућине у Италији, у Шпанији и Француској пожари

ПАРИЗ/МАДРИД:  Најмање три особе страдале су због великих врућина у централном и северном делу Италије, док је у Милану за 35 одсто повећан број особа које се болницама и здравственим установама обраћају због тегоба насталих услед високих температура.
Španske vlasti obuzdale su danas šumski požar u Kataloniji Foto: AP Photo/Jordi Borras
Фото: AP Photo/Jordi Borras

У том граду је збачајно пповећано и коришћење електричне енергије због рада клима уређаја, због чега повремено долази до "замрачења" продавница и ресторана, преноси Ројтерс.

Са друге стране, стотине ватрогасаца се бори са пожарима на југу Француске, посебно у региону Гард, где је регистровано чак 45,9 степени и где је изгорело око 600 хектара земље и уништене десетине кућа и возила, саопштиле су надлежне службе.

У гашењу пожара учествује 700 ватрогасаца и 10 авиона, а затворено је неколико путева.Француски медији пренели су да је ухапшен један мушкарац због изазивања пожара у Гарду.

У Паризу је такође измерена рекордна температура у овој години, а власти су издале забрану вожње старијих аутомобила како би се бар мало сузбило загађење изазвано врућинама.Широм Шпаније забележене су веома високе температуре од чак 43 степена у појединим регионима. 

У 40 шпанских региона, од 50, на снази је метео аларм, док се разматра проглашење екстремно ризичног стања у седам региона.На североистоку Шпаније, у Ђирони, температура је достигла 43,9 степени, док је каталонска влада саопштила да је успела да обузда 90 одсто пожара који су захватили више од 60 квадратних километара земљишта у североисточној покрајини Тарагона.

Како је наведено, активна су још два пожара у централном делу Толеда.И у Великој Британији данас је најтоплији дан од почетка године, са температурама које достижу 35 степени.

Светска метеоролошка организација саопштила је да је 2019. година на путу да буде најтоплија година, док би период од 2015. до 2019. године био проглашен за најтоплији петогодишњи период.

Та организација је навела и да је топлотни талас који је погодио Европу, "апсолутно доследан" екстремима који су повезани са утицајем емисије гасова у условима "стаклене баште".

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести