САД: Савезне државе тужиле Трампову администрацију

ВАШИНГТОН: Против администрације председника Доналда Трампа тужбу je поднело 17 савезних америчких држава и Дистрикт Колумбија, који покушавају да зауставе, како кажу, “окрутну и незакониту” политику присилног раздвајања породица имиграната, који улазе у земљу из Мексика. 
donald tramp
Фото: Tanjug (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

У жалби поднетој америчком окружном суду у Сијетлу, америчке савезне државе и Дистрикт Колумбија назвали су извршну уредбу, којом се наводно обуставља раздвајање породица, “илузијом”.

Трамп је 20. јуна потписао извршну уредбу којом се имигрантским породицама, које илегално пређу јужну границу САД, омогућава да остану заједно док чекају на исход имиграционог поступка.

Он је, међутим, напоменуо да ће се наставити политика “нулте толеранције”, која подразумева кривично гоњење свих одраслих особа које су ухваћене како прелазе границу нелегално. 

У жалби америчких држава и Дистрикта Колумбија наводи се да је политика Трампове администрације делимично неуставна, јер је “мотивисана злонамерношћу и жељом да се науди” имигрантима, који долазе из Латинске Америке, преноси Ројтерс. 

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести