Салвини одбија да прихвати мигранте са два брода

РИМ:  Италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини изјавио је данас да ради на томе да спречи да два спасилачка брода доведу у Италију више од 500 миграната.
Brod sa migrantima Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Викинг са океана", којим управља француска невладина организација Лекари без граница и СОС Медитеран, спасао је око 356 миграната на обали Либије у петак, док је шпански брод "Отворене руке" спасао око 160 људи, пренео је Ројтерс.

Оба брода се налазе у централном делу Средоземног мора, на малој удаљености од италијанског острва Лампедуза и траже сигурну луку да искрцају претежно афричке мигранте.

Салвини је, медутим, поручио да бродови нису проблем Рима.

"Јутрос сам на послу у Министарству како бих спречио да се више од 500 миграната искрца са два брода НВО, једног француског и једног шпанског", написао је Салвини на Фејсбуку.

"Пренећу вам како се ово завршило. Нећу одустати", поручио је Салвини.

Раније овог месеца, Салвини, лидер крајње десничарске Лиге чија је популарност у Италији порасла откако је прошле године преузео дужност и покренуо жестоку антиимиграциону акцију, увео је нови закон према коме бродови који уђу у италијанске воде без одобрења плаћају новачану казну до милион евра.

Закон, такође, предвиђа хапшење капетана који игноришу наредбе да се држе подаље и позива морнарицке власти да им аутоматски одузму бродове.

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести