Сандерс: Ово је почетак краја Доналда Трампа

ВАШИНГТОН:  Сенатор Берни Сандерс, који је победио на демократским примарним изборима у Њу Хемпширу, изјавио је да је то "почетак краја Доналда Трампа".
berni sanders
Фото: Tanjug (AP Photo/Andrew Harnik, File)

"Победићемо, јер имамо програм који се односи на потребе радника широм земље. Ова победа је почетак краја Доналда Трампа", рекао је Сандерс (78) присталицама у Манчестеру у Њу Хемпширу, преносе агенције.

Одмах иза Сандерс по броју гласова у Њу Хемпширу нашао се Пит Бутиџиџ, бивши градоначелник Саут бенда у Индијани, док је некадашњи фаворит Џо Бајден после кокуса у Ајови претрпео нови тежак ударац.Сандерс је освојио 26 одсто гласова а Бутиџиџ 24,4.

Сенаторка Ејми Клобучар, која је, према оценама стручњака и публике имала добар наступ у ТВ дебати у петак увече у Њу Хемпширу, заузела је треће место.Некадашњи фаворит Бајден после кокуса у Ајови претрпео је тежак ударац и у Њу Хемпширу где је тек на петом месту, иза сенаторке из Масачусетса Елизабет Ворен.

Свестан да га чека разочаравајући резултат, Бајден је напустио Њу Хемпшир пре него што су почели да стижу први резултати, и отишао да води кампању у Јужној Каролини.Број кандидата за демократску номинацију почео је да се смањује а током вечери из трке су се повукли бизнисмен Ендру Јенг и сенатор Мајкл Бенет.

После два лоша резултата, све више се поставља питање да ли је Џо Бајден у стању да консолидује подршку умерених демократа, чији су се гласови "одлили" на Бутиџиџа и Клобучар, наводи Глас Америке.Бутиџиџ је тесно победио Сандерса у Ајови али су оба изборна штаба тражила делимично поново упоређивање података са гласачких места.

Демократски гласачи у Њу Хемпширу имали су пред собом гласачке листиће са чак 33 имена, укључујући и кандидате који су испали из трке пре више недеља.

На њима, међутим, није било име бившег градоначелника Њујорка Мајкла Блумберга, милијардера који је касно ушао у трку и не такмичи се формално ни у једној држави пре "супер-уторка" али се пење у анкетама популарности на националном нивоу.

Сандерс је пре четири године убедљиво победио Хилари Клинтон у Њу Хемпширу са 60 одсто гласова али ипак није успео да освоји страначку номинацију.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести