Шпанија: Демонстранти блокирали путеве уочи почетка суђења

МАДРИД: Демонстранти су блокирали аутопутеве у Каталонији уочи данашњег почетка најосетљивијег судског процеса у последњих неколико деценија против групе каталонских сепаратиста.
Španija, Katalonija, zastave  Foto: AP Photo/Emilio Morenatti
Фото: AP Photo/Emilio Morenatti

Група од 12 оптужених суочава се са разним оптужбама, укључујући и за побуну током неуспелог покушаја сецесије, крајем 2017. године.Суђење ће бити преношено уживо на телевизији, а све очи ће бити упрте на непристрасност шпанског Врховног суда, пренео је АП.

Каталонски сепаратисти су већ уочи суђења довели у питање кредибилитет тог суда, тврдећи да је он марионета шпанске владе и да ће пресуда бити политичка, односно унапред одлучена.То је, међутим, одбацио председник Врховног суда Карлос Лесмес, рекавши да је овај процес најважнији од преласка Шпаније на демократију 1977. године, након смрти диктатора генерала Франсиска Франка. 

У Каталонији је 1. октобра 2017. одржан референдум о независности, и поред забране коју је изрекао Уставни суд, а 27. октобра проглашена је независност, упркос упозорењима власти.Криза је настављена и након избора одржаних 21. децембра исте године у тој шпанској покрајини, који су показали подељеност каталонског друштва по питању независности. 

Очекује се да ће суђење трајати најмање три месеца, а одлука ће бити донета накој још неколико месеци.На суђење је позвао више од 500 сведока, укључујући бившег премијера Маријана Рахоја, затим, званичници шпанске владе и покрајинске администрације, као и представници полиције и обични грађани. 

Одрживост оптужнице за побуну зависи од тога да ли ће тужилац моћи да докаже да су сепаратисти користили насиље током покушаја отцепљења, наводи АП.Оптужница такође обухвата и подстицање на побуну, што не подразумева насиље, као и за непослушност и злоупотребу јавних фондова.

Политички гледано, улози су велики, пошто би тешке казне могле да још више отуђе Каталонију, чак и оне који се не залажу за назависност, оцењује АП. Почетак суђења поклапа се са настојањима шпанског премијера Педра Санчеса да кроз парламент прогура буџет, за шта му је неопходна подршка странака каталонских сепаратиста. 

С обзиром да ће европске земље пажљиво пратити суђење, Санчес је прошле недеље посетио Европски савет, као и Европски суд за људска права у Стразбуру, пошто би цео случај на крају могао да се нађе и пред тим судом, додаје америчка агенција.

EUR/RSD 117.5851
Најновије вести