Трамп: Могло би да премине 100.000 или више људи у САД

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп први пут је у недељу признао да би у САД од корона вируса могло да умре 100.000 или више људи.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/ Evan Vuči)

Тада је и дао  оцену, да уколико број смртних случајева остане 100.000 или буде мањи, то значи да је урађен "јако добар посао".

Трамп је те процене изнео коментаришући наводе америчког стручњака за инфективне болести Ентонија Фаучија, који је рекао да би 100.000 или више Американаца могло да премине од последица вируса, преноси ЦНН.

Трамп је током конференције за новинаре рекао да је примио "најтачнију" или "најсвеобухватнију" студију о потенцијалној стопи смртности од Цовида-19.

Он је додао да би могло да премине 2,2 милиона људи, "ако не радимо оно што радимо".

"Ако можемо да спустимо тај број на 100.000, то је ужасан број, можда чак и мање, сви ми, сви заједно урадили смо јако добар посао", рекао је Трамп.

Трамп је истакао да би стопа смртности у САД, која се удвостручила у периоду од четвртка до недеље, могла да достигне врхунац у року од две недеље, а да би ситуација могла да се смири до 1. јуна.

Председник САД је одлучио да продужи препоруку социјалног дистанцирања широм земље за 30 дана, након што су стручњаци упозорили на опасност од ширења корона вируса.

Почетних 15 дана препорученог социјалног дистанцирања истиче данас.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести