Турска војска прво успоставља зону безбедности

АНКАРА:  Турска војска ће на северу Сирије пре свега да успостави зону безбедности, наводи се у заједничком америчко-турском саопштењу издатом након што су у четвртак турски председник Реџеп Тајип Ердоган и амерички потпредседник Мајк Пенс у Анкари постигли споразум о прекиду ватре.
Sirija/Fonet
Фото: FoNet

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу, међутим, изјавио је да у разговорима нису дате гаранције за кључни град Кобани на граници Сирије са Турском.

Он је додао да турска војска само прави паузу у својим операцијама док се курдске Народне заштитне јединице не повуку 32 километра од границе са Турском.

Ердоган је јуче, после више од четири сата разговора са Пенсом, пристао на петодневно примирје на североистоку Сирије како би дозволио курдским снагама да се повуку, а након чега ће операција "Извор мира" у потпуности бити обустављена.

Турска је 9. октобра, два дана након Трампове одлуке о повлачењу америчких трупа, покренула операцију "Извор мира" на северу Сирије која је почела ваздушним нападима на курдске снаге.

Анкара је навела да је циљ операције да се створи тампон зона ради заштите турске границе, у коју би сиријске избеглице могле да се врате из Турске.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести