Вархељи: Приступни преговори са АЛБ и СМК за неколико седмица

ПРАГ:  Европска унија би могла да отвори приступне преговоре са Албанијом и Северном Македонијом у року од неколико седмица, јер су обе земље оствариле добар напредак у својим припремама, изјавио је данас европски комесар за проширење Оливер Вархељи.
Komesar za proširenje  Oliver Varheji  OLIVIER HOSLET / EPA
Фото: Комесар за проширење  Оливер Вархеји  OLIVIER HOSLET / EPA

Француска, која је блокирала отварање приступних преговора са Тираном и Скопљем у октобру, наговестила је раније у фебруару, да би разговори о чланству могли да започну ако им Европска комисија да позитивну оцену у марту, пренео је Ројтерс.Вархељи је рекао да је извештај Европске комисије, који би требало да буде објављен следеће недеље, охрабрујућ.

"Постигнут је озбиљан напредак у обе земље", рекао је Вархеји након састанка министара иностраних послова држава Вишеградске групе и Западног Балкана у Прагу."Ја сам врло охрабрен чињеницом да су се ове две државе одлучиле да убрзају (своје припреме)", истакао је он.

"Надам се да ћу овим извештајем уверити државе чланице у то да су они спремни и ми би требало да будемо спремни за отварање преговора", рекао је Вархељи и додао да се нада "веома много да ће преговори са Северном Македонијом и Албанијом почети наредних седмица".

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести