Вијести: Ванредно стање, па одлагање избора у ЦГ?

ПОДГОРИЦА: Уврху владајуће ДПС и државе разматра одлагање парламентарних и локалних избора, заказаних за 30. август, због погоршања епидемиолошке ситуације у Црној Гори, за шта је предуслов проглашење ванредног стања.
crna gora zastava pixabay
Фото: pixabay.com

ПОДГОРИЦА: Подгоричке Вијести пишу, позивајући се на незванична сазнања, да се у врху владајуће ДПС и државе разматра одлагање парламентарних и локалних избора, заказаних за 30. август, због погоршања епидемиолошке ситуације у Црној Гори, за шта је предуслов проглашење ванредног стања.

У Подгорици је за данас најављен састанак представника Националног координационог тима (НКТ) за коронавирус, Државне изборне комисије и дела НВО о мерама за неометани изборни процес.

НКТ свакодневно објављује податке о расту броја инфицираних корона вирусом и “високом епидемиолошком ризику” и за сада нико није изразио оптимизам да би се та тенденција могла смањити, пише лист.

Управо због тога, промишља се да се излазак на биралишта пролонгира, за шта је предуслов проглашење ванредног стања.

Из кабинета Ђукановића, као ни из НКТ нису потврдили ову информацију.

Званично на данашњем састанку теме су, како је најавила НКТ, мера за неометан изборни процес и околности проширене инфекције короноа вирусом, али ће цивилни сектор покренути и питање безбедности изласка на биралишта.

Постоји, наводи се, могућност да председник државе донесе одлуку о одлагању избора, као што је урадио у случају локалних избора у Тивту, али овај пут је ситуација другачија јер званично није проглашена ни епидемија.

Иако таква могућност није постојала у Уставу, али ни Закону о избору одборника и посланика, Ђукановић је изменио одлуку и одложио изборе до даљег - у овом случају до 30. августа.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести