Божићна служба у завршеном храму

ШИД: Дуго су Шиђани градили свој трећи храм у граду, посвећен светом Кнезу Лазару. Како је стизао новац, нешто од државе а више од донатора, тако се и градило.

Доласком јереја Ђорђа Марића, новог старешине храма пре пар година дошло је до помака набоље. Уз помоћ донатора саградио је отац Ђорђе монтажну цркву коју су похађале старије особе, верници који и припадају овој цркви. Прво звоно стигло је 2005. године. Упоредо с тим градила се шидска Лазарица.

Друго звоно од две и по тоне за ову светињу поклонио је у име манастира Светог Архангела и Михајла у Привиног Глави ахримандрит Гаврило, а у суботу је подигнуто и треће звоно. Колико је био захтеван посао на градњи цркве прича инжењер Лепосава Топић у име фирме „Дукић” из Сремске Митровице, која је била извођач завршних радова:

- Завршили смо највећи део посла то врло квалитетно. Преостали су још мањи радови на крову, што ћемо врло брзо завршити како би убрзали покривање. Договорено је да се уграде и прозори, што нисмо имали у првобитном уговору. Омалтерисали смо и окречили цркву изнутра - каже  Лепосава. – У овој фази радови су коштали 5,2 милиона динара. Објекат је веома велик и захтеван кад је у питању обрада и ми то поштујемо.

Звоно подигнуто у суботу дар је Слободана Обрадовића са породицом, који је био и дародавац првог звона. Уз захвалност, отац Ђорђе Марић подсећа да је звоно које је даровао ахримандрит Гаврило највеће звоно који је икад уграђено на просторима Срема. Звоно је производ фабрике Кременовић и врло је квалитетно, чује се далеко.

- Уз благослов нашег владике сремског господина Василија, попели смо се на сам звоник данас да би освештали и ово треће звоно, пре довршетка покривања звоника, односно израде куполе на самом звонику. Молимо се да буде овакво време које би погодовало мајсторима да још ово мало послова заврше – рекао нам је отац Ђорђе Марић, изразивши надање да ће, ако не пре, за Божић бити одржана прва света литургија у покривеном храму.

Д. Савичин

 

EUR/RSD 118.4991
Најновије вести