Чуруг: Органска производња у служби очувања животне средине

ЧУРУГ: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић обишао је јуче биогасна постројења компаније за органску производњу „Глобал сид“ из Чуруга, заједно са покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вуком Радојевићем и председником општине Жабаљ Чедомиром Божићем.
1
Фото: Dnevnik.rs

Компанија за органску производњу из Чуруга обележила је јуче почетак рада своје друге електране снаге 0,6 мегавата. Прва електрана почела је да ради 2012. године, те ће тако компанија сада располагати са електранама укупне инсталисане снаге 1,2 мегавата које за сировине користе биомасу.

– Органска привреда је једна од ствари на којима ћемо инсистирати у годинама које су пред нама, зато што је та неостварена вредност издашнија и много више може да се заради, водећи рачуна о свим правилима и у складу са нашом законском регулативом – рекао је министар Недимовић.

Он је нагласио да много мање фарме могу да имају биогасно постројење, јер на тај начин добијају нови импут преко различитих давања, те тако производња добија нову вредност и све заједно више има смисла.

– Ово је стандард како нешто треба да егзистира у пољопривреди. Ми ћемо подржати и много мање фарме, јер тако неће имати приход само од сточарства и ратарства, него и од друге делатности. Све што бацимо на њиве, овде може да нађе своје место као органска материја и треба све да искористимо како бисмо имали што већи профит, нарочито у сточарству закључио је Недимовић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић истакао је резултате фарме, која располаже са око хиљаду музних крава у органској производњи, са просеком од око 18 хиљада литара млека дневно или годишње око седам милиона литара, као и резултате биљне производње, где се на 1.700 хектара наводњава око 800 хектара. Просечни приноси пшенице су и до шест тона по хектару, а сунцокрета до три тоне по хектару.

– Уважавајући сва начела и принципе органске производње, ова фарма је пример, не само за државу, него и за регион и Европу – рекао је Радојевић.


За зелену производњу 22 милиона евра

Један од основних принципа органске производње је очување животне околине и биодиверзитета и то је главни мотив компаније „Глобал сида“ за ту инвестицију, истакао је директор Саша Витошевић. Он је изнео податак да је од 2006. године када је започет пројекат, у органску производњу млека, са фармом и електранама за биомасу од 1,2 мегавата, укупно уложено 22 милиона евра.

– У јавности постоје велике заблуде о биогасним постројењима, јер се мисли да се она праве да би се производила струја и снабдевала земља њоме –рекао директор је „Глобал сида“, објаснивши да су бвиогасна постројења у функцији екологије, јер мало ко зна да је пољопривреда највећи загађивач животне средине.


Он је изнео податак да је Покрајинска влада преко Покрајинског секретаријата за пољопривреду ове године издвојила скоро три пута више финансијских средстава за подршку контроли и сертификацији органске производње, а укључена је и могућност набавке механизације која је специфична и неопходна за ту врсту производње.

– Ово је прилика и за сва мала и средња пољопривредна газдинства да, кроз концепт органске производње, изборе своје место на тржишту и учине себе конкурентнијима – закључио је Радојевић.

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић казао је да је та инвестиција, заједно са полагањем камена темељца фабрике за производњу и прераду краставаца од пре два месеца, пример развоја те општине и да ће и убудуће помагати „Глобал сиду“, јер су водећи у пољопривредној производњи и највећи произвођач органског млека у Европи.

–  Помагаћемо и свим осталим привредницима, како би било отворено што више радних места и како би економски развој општине био све снажнији – подвукао је Божић.

Марија Рашић

Фото: М. Осадковски

EUR/RSD 117.0698
Најновије вести