ДЕСЕТ МИЛИОНА ДИНАРА ЛАНЕ УЛОЖЕНО У МЕРЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ У ТЕМЕРИНУ Прозори и друге новине на 73 куће

ТЕМЕРИН: Уговори за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова уручени су јуче у сали Скупштине општине Темерин.
1
Фото: В. Фифа

Уговоре за 73 грађана који су спремни да уложе, махом у замену столарије на својим кућама, уручили су председник темеринске општине Младен Зец и председник СО Роберт Пастор. 

Меру спроводимо трећу годину за редом и напоменуо бих да смо 2021. године, за ову сврху издвојили само два и по милиона динара, док смо само две године касније, односно за 2023. годину у првом циклусу издвојили десет милиона. Укупно ћемо у енергетску санацију инвестирати 28 милиона динара на територији наше општине, док са друге стране и сами грађани имају учешће у овим пројектима – рекао је Младен Зец. 

Један од потписника уговора, Раде Ђурић за „Дневник” каже да је конкурисао за замену једног прозора, јер је са толико новца располагао, а када се и ове године распише конкурс, он ће опет конкурисати за замену још једног, јер мора све да их мења. 

Фото: В. Фифа

– Иначе сам избеглица, 1995. године дошао сам у Темерин и купио стару кућу и од тада полако реновирам. Добио сам и кров раније од општине, захваљујући овим пројектима, а ево на овом конкурсу кренуо сам да мењам и столарију. Па полако. Од општине добијамо 50 одсто од укупног износа док пола новца треба ми да додамо, што је за мене супер. Пуно ми значи. Нисам могао раније уопште отворити онај стари прозор, а сада је милина. Остало ми је још пар прозора да заменим, а касније ћу размишљати можда и о грејању – рекао јеЂурић. 

Његов комшија, Бошко Благојевић такође је мењао столарију, а у његовом случају, у питању је замена два прозора. 

Фото: В. Фифа

– Мени треба столарија, као и замена крова,  фасада, а и ново грејање и колико знам, давали су и за то субвенције. Пре пар година конкурисао сам за замену два прозора и добио сам субвенције. Сада сам конкурисао за још два, те ми пола износа дотира општина. Остала су ми још два прозора да заменим од столарије, и за то ћу конкурисати на следећем конкурсу. Прозори су велики и пуно ми значи када половину трошкова помогне општина, јер је то скупа инвестиција. Малтене, годину дана скупљаш новац да би платио ту половину која ти још недостаје уз новац који добијем од општине – искрен је Благојевић. 

Како каже, раније су дрвени прозори пропуштали и дувало му је са свих страна, па су се и собе морале догрејавати, а сада нови прозори дихтују добро, топлота се распоређује, те су и рачуни мањи. 

Фото: В. Фифа

 


Програм до 2027. године

Председник Скупштине општине Роберт Патор истакао је чињеницу да је мера санације енергетске ефикасности једна од најбољих  које су покренули. С тим у вези се нада да ће успети да одрже обећање и да ће га до 2027. године спроводити.

 – Како се приближавамо Европској унији, тако и некретнине неће моћи да се продају ако нису енергетски ефикасне. Стога позивам Темеринце да прате конкурсе и укључе се у програм и на тај начин утичу на побољшање квалитета живота у општини – казао је Пастор. 


 

Фото: В. Фифа

Пензионерка Зора Томишић покушала је, каже, пар година уназад са конкурсима, али није успевала да добије средства. Није одустајала и добила је за 2023. годину субвенције од општине за замену столарије. 

– Заменила сам пет прозора и баш сам срећна због тога. Мени ово пуно значи, с обзиром на то да сам пензионерка, а за те сврхе треба издвојити много новца. Сада ћу моћи да изменим столарију, имам централно грејање, па ће бити другачији амбијент и мањи рачун. Фали ту још много тога, али за почетак бар имам нову столарију – рекла је Томишић, додавши да би требало да се размишља и о увођењу субвенција на соларне панеле, за које би радо конкурисала. 

Фото: В. Фифа

 

Осим за замену столарије, мере санације енергетске ефикасности односиле су се још и на постављање термичке изолације спољних зидова и подова, постављање термичке изолације испод кровног покривача или таванице, замену постојећег котла или пећи на чврсто или течно гориво или електричну енергију, ефикаснијим котлом на гас, као и замену котлова или пећи на чврсто и течно гориво или струју, ефикаснијим котлом на биомасу. Такође, конкурс је покривао половину трошкова за уградњу топлотних пумпи, замену постојеће или уградњу нове цевне мреже, грејних тела и пратећег прибора, као и уградњу соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде.

И. Бакмаз
Фото: В. Фифа
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести