Добре комшије заједно раде

РАБЕ: Традицонални сусрет на тромеђи код места Рабе у новокнежевачкој општини, Кибекхаза (Мађарска) и Бебавеке (Румунија) где се спајају границе Србије, Мађарске и Румуније,

уз свечаност и отварање границе код граничног камена „Триплекс конфиниум” уприличен је у суботу у присуству званичника и житеља пограничних места. Привремени прелаз Кибекхаза-Бебавеке-Рабе био је отворен два дана, а сусрети на тромеђи одржавају се последњег викенда у мају у оквиру регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ).

На тромеђи је након пригодне свечаности, обраћања званичника и интонирања химне ЕУ, Бетовенове „Оде радости“, у изведби оркестра „Про Амичити“ из Темишвара, одржан традиционални крос ученика кроз територију три државе. У бициклистичкој тури од око стотину километара, од Кањиже до пограничних места у Румунији и Мађарској и натраг, учествовали су чланови Друштва љубитеља природе Кањиже и бициклисти из северног Потисја, Бачке и Баната. 

У румунској варошици Велики Семиклуш (Саниколау Маре), одржано је заседање Скупштине регионалне сарадње Еврорегије ДКМТ, на којој је једногодишње председавање румунска Жупанија Тимиш предала мађарској Жупанији Чонград. Свечаности на тромеђи присуствовали су покрајински секретари за међурегионалну сарадњу Бранислав Бугарски и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш. Бугарски је подсетио да је много тога урађено, јер су отворена три гранична прелаза са Румунијом, спремљен је стратешки пројекат за измуљивање Бегеја, реализован пројекат „Преко Тисе“ и створена заједничка понуда наутичког туризма на Дунаву и Тиси.

- Хоћемо тиме да унапредимо друштвено економски развој на овом простору са обе стране границе. Волео бих када би ова тромеђа била стални отворени гранични прелаз, јер би то олакшало становницима пограничних места да буду мобилни, а уверен сам да ће у будућности то бити остварено – рекао је Бугарски, нагласивши да нема ништа боље него када у комшијама имате сараднике и пријатеље, када са њима радите и градите, што је управо случај у Еврорегији ДКМТ.

По речима председника Савета Жупаније Тимиш Титу Божина, грађани пограничних регија имају корист од пројеката реализованих у оквиру Еврорегије ДКМТ, међутим, указао је да још увек не може да се креће из једне у другу државу без граница и потешкоћа. Божин је напоменуо да ограда која је постављена због мигрантске кризе нема везе са ова три народа и неће ништа променити између држава. 

Председник Генералние скупштине Жупаније Чонград Бела Какаш наглашава да сарадња у оквиру ДКМТ симболизује сарадњу људи са све три стране границе, што је посебан изазов и обавеза.- Надам се да ћемо и убудуће добро сарађивати и паметно искористити 300 милиона евра који су нам на располагању. А наставићемо да градимо пријатељство и сарадњу – истакао је Какаш.

На заседању Скупштине Еврорегије ДКМТ Војводину је представљао покрајински секретар Михаљ Њилаш, нагласивши позитивна искуства Покрајинске владе са Министарством унутрашњих послова Србије. Једна од активности је била и да 60 припадника пограничне полиције учи мађарски језик, док је учење румунског језика на основном нивоу предложено у стратешком пројекту ревитализације канала Бегеј.

М. Митровић

Оживљавање пруге

Приређена је и презентација пројеката планираних за програмски период до 2020. године у пограничним подручјима Мађарске и Румуније, Мађарске и Србије и Румуније и Србије. Речено је да ће сарадња бити настављена пројектом чији је циљ социјална и здравствена иновација, а између осталих пројеката најављен је и наставак ревитализације железничке пруге Сегедин-Суботица-Бачалмаш-Баја, која је у два ИПА пројекта већ припремљена. У оквиру овог пројекта треба да се изгради план за прибављање дозвола за пругу Суботица-Бачалмаш-Баја, а укупна врендост ова три пројекта је око 8,8 милиона евра.

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести