Додељена признања добровољним даваоцима крви у Сомбору

СОМБОР: Северозападу Србије никада није мањкало хуманих људи, а међу њима су свакако предњачили добровољни даваоци крви, који су и у најмирнодопскијим условима, а камоли у временима несрећа и ратова, хероји нашег доба.
Priznanja za one koji su 50 puta dali krv Foto: privatna arhiva
Фото: Признања за оне који су 50 пута дали крв Фото: приватна архива

Тако је сомборска градска организација Црвеног крста недавно у великој сали Градске куће уприличила свечано уручивање признања за добровољне даваоце крви који су у током 2019. године остварили неко од јубиларних давања течности која живот значи.

Почасни председник Црвеног крста Сомбор прим. др Милан Зобеница истакао је да крв и поред великог напретка медицине и других открића је и даље незамењива, да се не може произвести, него се једино може добити путем добровољног давалаштва крви. Директорка Завода за трансфузију крви Војводине прим. др Сања Богдановић захвалила се и честитала онима који су више пута дали крв, који су остварили јубиларни број давања и који су примили признање за тај хумани чин, јер њихово мало некоме је значило много и увек су се нашли ту да би у заједничкој сарадњи остварили да крв чекала пацијента.

Председница Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Сомбор и Црвеног крста Војводине др Марија Гутовић рекла је да је прошле године у Сомбору било пријављених око 2.000 давалаца, да је свако четврто давање крви било давање крви од стране жена, да је свако шесто-седмо давање крви било прво давање и да је јако велик успех тако велик број нових давалаца крви, јер ко је дошао да да крв први пут углавном и наставља да буде добровољни давалац.

Да и локална самоуправа цени хуманост и пожртвовање сомборских добровољних даваоца крви, потврдио је и и члан Градског већа за област здравства и социјалне заштите др Далибор Форгић.

- Желим да вам се захвалим у име Града Сомбора што несебично одвојите своје време, што несебично дате део себе некоме кога и не познајете и нисте ни свесни колико сте помогли том човеку, колико сте живота спасили, хвала вам на томе и честитам вам - рекао је др Форгић и позвао добровољне даваоце крви да наставе своју племениту мисију, као најбољим видом мотивације других да на овај начин искажу хуманост. 

Признања су уручена добровољним даваоцима крви који су у 2019. години остварили 35. давање крви, 50. давање и 75. давање, а додељене су и захвалнице Основној школи „Никола Вукићевић“ и Средњој економској школи за мотивисање ученика да учествују на конкурсу „Крв живот значи“.

М. Мћ

EUR/RSD 117.1708
Најновије вести