Хоргош: Адаптира простор за дневни боравак одраслих са сметњама

ХОРГОШ: У току су радови на адаптацији дела зграде бивше апотеке у центру Хоргоша, где ће се обезбедити услови за дневни боравак за одрасле са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама, у оквиру програма Центра за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа.
1
Фото: Dnevnik.rs

Средства су обезбеђена углавном из буyета општине и делом у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње са Мађарском.

Део послова на уређењу дворишта и околине обавља се добровољним и друштвено корисним радом мештана Хоргоша, који су се организовали и одазвали у солидном броју, а укључени су и корисници дневног боравка. Директор Центра за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа Чаба Толнаи објашњава да дневни боравак у Кањижи сада користе особе са посебним потребама из Орома, Трешњевца, Долина, Хоргоша, Мартоноша, Малих Пијаца и Кањиже. Пошто располажу само једним комби возилом и једним возачем превоз корисника се организује тако да у току пет радних дана у недељи два дана се превозе корисници из правца Мартоноша, Хоргоша и Малих Пијаца, а два дана из осталих насеља.

Фото: Dnevnik.rs

- Стварањем услова за отварање дневног боравка у Хоргошу циљ нам је да корисници у овом месту и Кањижи ову услугу могу користити сваког дана. Наши мајстори обнављају део зграде, кухињу, просторију за дневни боравак и санитарни чвор. Радови се изводе већ три месеца и завршетак је предвиђен до 9. марта Дана села Хоргош - сазнајемо од Толнаија.

У дневном боравку у Хоргошу ће бити 10 одраслих корисника са којима ће активности спроводити један стручни радник Центра са још два сарадника.

Ресорни члан Општинског већа Кањиже Ласло Чикош наглашава да ће за кориснике дневног боравка који сада путују у Кањижу, много значити пружање ове услуге у месту становања. Зграда у којој је део намењен дневном боравку је у власништву локалне самоуправе општине Кањижа, па се овом приликом изводе радови инвестиционог одржавања од средстава општине и Центра који ће бити корисник.

- Поред дневног боравка за особа са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама, предвиђамо да оформимо и малу домску заједницу, где ће корисници моћи да бораве 24 сата. Тек треба да сагледамо, да ли ће то бити у Хоргошу, Кањижи или неком другом месту - каже Чикош.

Председник МЗ Хоргош Роберт Шорш истиче да за житеље Хоргоша није новост да се организује уређење села заједно са грађанима и школом, па на тај начин сви осећају да је њихово село, или било која зграда и део села, уколико нешто треба да се уради да буде уредније и лепше.

- Иако смо акцију организовали пре подне, у радно време, дошло је доста људи спремних да дају свој допринос и помогну установи социјалне заштите. Према могућностима помагаће и Месна заједница Хоргош, такође и да се искористи и институција друштвено корисног рада. Тиме ће се помоћи да ова зграда у центру села добије функцију, да особе са посебним потребама неће морати да путују у Кањижу, него ће у Хоргошу од половине марта моћи да користе услуге дневног боравка - наглашава Роберт Шорш.

М. Митровић

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести