Празнична радна атмосфера у боравку за особе са менталним сметњама

РУМА: Васпитач Драгана Филиповић, координатор Дневног боравка за децу и омладину и одрасле са интелектуалним и менталним сметњама у развоју у Руми, каже да ових дана корисници боравка праве новогодишње честитке и да у томе неизмерно уживају.
ф
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Честитке од колажа, са мотивима јелки и новогодишњих украса, које ће бити подељене на свечаној приредби која увек буде уприличена пред Нову годину, за коју се спремају и рецитације и песме, изазвале су осмехе на лицима деце и одраслих, јер је празнично расположење захватило и ову установу.

- Дневни боравак има различите активности, а циљ нам је да корисници усвоје животне вештине, конкретно развијање когнитивних способности, као и развијање потенцијала код деце- каже Драгана Филиповић.

Дневни боравак организован је у две групе. Млађу похађају деца и млади у преподневним часовима, а броји 20 корисника. Прва група је деликатнија, јер осим што је млађа, то долазе и деца са инвалидитетом, церебралном парализом, као и аутистична деца, али и са комбинованим сметњама.

- Са децом се ради на социјализацији, усвајању животних вештина, школском програму, кроз помагање деци која су у школском систему- каже васпитачица и додаје да другу групу чине одрасли, и да они долазе у боравак поподне.

Према њеним речима, свима су подршка, и младима и одраслима, али и њиховим родитељима, и раде на унапређивању квалитета живота корисника и њихових породица.


Хипотерапија на пролеће

Одрасла група похађа часове у Пољопривредној и Средњој стручној школи „Бранко Радичевић”, где се такође ради на усвајању животних вештина, али се учи и брига о животињама, кулинарство, моделарство, шивење, те се на тај начин и радно оспособљавају. Како деца и одрасли који користе услуге Дневног боравка већ имају искуства са животињама, на пролеће ће овде заживети хипотерапија. Корисници ће учити да хране и тимаре коње, брину о њима.

Кроз хипотерапију се утиче на јачање самопоуздања, али и смањивање страхова, као и осећаја припадности, али ова терапија није намењена само деци са сметњама, кажу у Дневном боравку и додају да контакт с коњима лечи анксиозност, страхове и утиче на јачање мишићне конституције, као и моторичких способности.


- Корисници имају и оброке у боравку. Преподневне активности почињу од јутарњих вежби, касније имамо индивдуални и групни рад, зависно од потреба. Тренутно смо у новогодишњим активностима, креативним, спремамо приредбу- каже Драгана, и додаје да приредбе корисницима помажу у јачању самопоуздања, али и осећају припадности групи, јер су многи од њих били годинама само у кући са родитељима, па је видно да им дружење прија.

Да су задовољни и срећни, и да уживају у раду, види се већ по њиховим лицима, а васпитачица додаје да сваки град треба да се угледа на Руму, која је омогућила Дневном боравку све од материјала, оброка, неге до стручних радника.

- Имамо сарадњу и са локалном заједницом, трудимо се да обилазимо радна места, фабрике, школе, како би учествовали и у инклузивним активностима. Они нису више изоловани и непримећени, како је било на почетку, већ напротив- истиче Филиповић и додаје да је локална самоуправа обезбедила превоз од куће до боравка и назад, деци која имају неки телесни инвалидитет.

М. Стакић

 

Пројекат „Равноправност у Руми” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.4849
Најновије вести