Имају мост, даровали скелу

МОЛ: Скела „Рибњак“, која је деценијама саобраћала преко Тисе код Мола, а од изградње моста код Аде престала са радом и налазила се на обали реке на сувом четири године, одлуком Савета

Месне заједнице Мол поклоњена је Крчедину. У среду је скела припремана да се воденим током Тисе отпреми за Крчедин. Када се оспособи, моћи ће да саобраћа преко Дунава између Крчедина и Крчединске аде.

Скела је још од 1963. године у државној својини и била је поверена на коришћење Месној заједници Мол за обављање превоза преко реке, али на Тиси код овог места више за тим нема потребе. Председница Савета МЗ Мол Јелена Јакшић објашњава да је одлука о уступању скеле Крчедину уследила на предлог члана Савета, који је у телевизијској емисији чуо да ово сремско село на обали Дунава у инђијској општини има проблем и да им је неопходна.

- Савет Месне зајеенице Мол је предлог једногласно прихватио и спроведена је процедура да се скела поклони, је од када је направљен мост на локацији између Мола и Аде она више нема никакву функцију. Стоји на обали већ годинама и пропада - напомиње Јелена Јакшић. - С друге стране представљала нам је обавезу, јер је редовно требало плаћати регистрацију, није баш најбоље била причвршћена, па је постојала опасност уколико Тиса надође да ће се откачити, тако да смо решили да је не продамо у старо гвожђе, него да је поклонимо како би била у употреби и користила мештанима Крчедина.

Некада је интензивније коришћена као најкраћа веза из Мола према Новом Милошеву и Бочару, а пред крај су је највише користили пољопривредници који имају земљу са банатске стране, међутим, изградњом моста њено функционисање постало је нерентабилно и непотребно па је њено саобраћање обустављено.

Председница МЗ Крчедин Весна Тувеџић је боравила у Молу у среду, када је скела са обале враћана у Тису и уз помоћ бродића је почело њено пребацивање низводно на ново одредиште на Дунаву.- Раније је постојала скела која је у ратним годинама мобилисана и остала негде где је одвежена, тако да је Крчедин од 1990. године без скеле. Наши сточари који држе стоку на Крчединској ади имају потребу за превоз скелом, али скеле више нико не производи. Када се у телевизијској емисији „Знање-имање” представљало наше село, председник инђијске општине је поменуо проблем недостатка скеле, па су нам се јавили из Мола - испричала је Весна Тувеџић.

Она додаје да, поред тога што ће скелу користити сточари из Крчедина и суседних села, који држе говеда, свиње, коње и другу стоку на Крчединској ади, служиће и у туристичке сврхе. Добијањем поклона из Мола биће омогућен сигуран превоз скелом на Дунаву од Крчедина до Крчединске аде.

М. Митровић
 

У добром стању

Крчединци су задовољни поклоном и надају се да ће им Општина Инђија помоћи да скелу одржавају:
- Ми смо се одушевили тим гестом, уверили се да је скела уз додатна улагања употребљива, па смо кренули у процедуру код надлежних органа, што је захтевало доста времена, али смо све привели крају – рекла је председница МЗ Крчедин Весна Тувеџић. - Извршен је технички преглед скеле и утврђено да је у добром стању, иако је дуго била ван употребе. Општина Инђија ће нам помоћи да је обновимо и одржавамо.
 

EUR/RSD 118.3017
Најновије вести