Иновативно-технолошки центри стижу у Нови Сад и Сегедин

ТЕМЕРИН: Војвођански метал кластер (ВМЦ) представио је на конференцији у галерији КИЦ „Лукијан Мушицки“ у Темерину пројекат „ИТЦ Минд - Иновативни и технолошки центар за металску индустрију“, који реализује заједно са Средњом стручном школом „Дери Микса“ из Сегедина,  Солар Тек Нонпрофит из Сегедина и Едукативним центром за обуке у професионалним и радним вештинама из Новог Сада, а планирано време за реализацију пројекта је две године.
1
Фото: Dnevnik.rs

Укупан буџет пројекта је око 342 хиљаде евра, а од тог износа Европска унија финансира око 291 хиљаду евра.

У фокусу пројекта је повећање иновативног потенцијала металске индустрије у прекограничном региону, као допринос укупној конкурентности малих и средњих предузећа, јер металски сектор део је ланца вредности свих индустрија.

У плану је спровођење заједничких едукација, обука, стажирање, развој и имплементација иновација, учешће на пословним састанцима између предузећа из металске индустрије уз повећану мобилност радне снаге током трајања пројекта и након завршетка.

У фокусу пројекта је повећање иновативног потенцијала металске индустрије у прекограничном региону, као допринос укупној конкурентности малих и средњих предузећа, јер металски сектор део је ланца вредности свих индустрија.

Замишљено је да Иновативно-технолошки центар за металску индустрију буде смештен на две локације - у Новом Саду и Сегедину.

– Он ће имати циљ да, кроз заједничке програме обуке дођемо до квалитетних заваривача у конкретном случају, који ће имати међународне сертификате, признате широм света. Пошто се ради о иновативним моделима обука, ми смо предвидели да оспособимо једну групу од 50 заваривача, па да на томе тестирамо модел, који би требало да постане наша стална активност – рекао је менаџер ВМЦ, Зоран Пекез.

Имајући у виду веома значајну улогу ВМЦ у функционисању Групације за металну и електроиндустрију Привредне коморе Војводине (ПКВ), на конференцији били су присутни и представници Удружења индустрије ПКВ.

– Ублажавање проблема недостатка стручне радне снаге за металски комплекс, у овом случају варилаца, изузетно је важан стратешки задатак због значаја ове гране за целокупну привреду наших пријатељских земаља. Сигурно је да ће ПКВ у одређеним деловима овог пројекта имати значајну улогу, пре свега у делу организовања сусрета и заједничких састанака предузећа из ових делатности, нарочито јер имамо веома добру сарадњу и са одговарајућим коморским институцијама из Мађарске, посебно из Сегедина – изјавио је секретар Удружења индустрије ПКВ мр Зоран Трповски.

Да је металска индустрија од изузетне важности за даљи развој привреде у Војводини, а образовање и размена искуства неопходни за даљи напредак, сложили су се и помоћник Покрајинског секретаријата за привреду и туризам Бранислав Бандић и начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић, који су присуствовали конференцији.

М. Зец

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести