КИ: За „Топлану“ траже концесионара на 40 година

КИКИНДА: Градска власт Кикинде на становишту је да модернизација постројења ЈП „Топлана” и топловодне мреже није могућа без јавно-приватног парнерства па је на седници Скупштине града учињен први конкретан корак, усвајањем предлога концесионог акта за поверавање обављања комуналне делатности – услуге производње и дистрибуције топлотне енергије на територији града Кикинде на период од 40 година. 
Kikinda panorama/Dnevnik
Фото: Кикинда Фото: Дневник.рс

Наредни корак биће расписивање јавног позива за компаније које испуњавају услове за преузимање управљање системом грејања у Кикинди. По усвојеној одлуци, уколико буде заинтересованих за јавно-приватно партнерство с „Топланом”, неопходно је да будући концесионар инвестира око 3,5 милиона евра. Опозиција је критиковала одлуку, сматрају то лошим потезом градске власти јер је процењена годишња добит „Топлане“ 144.000 евра, што је за период од 40 година готово пет милиона евра.

Одговарајући на критике опозиције, градоначелник Кикинде Павле Марков је подсетио на то да је претходна власт током петогодишњег периода направила дуговања у „Топлани“ од готово 300 милиона динара. А што се тиче помињаних 144.000 евра, Марков је указао на то да се ради о пројекцији добити на годишњем нивоу, такође и на чињеницу да је кикиндска „Топлана“ међу најстаријима у Војводини.

То је иницијални акт и остаје да се види како ће тећи даља процедура, категоричан је Марков, сматрајући да је концесија оптимално решење.

Ми смо, додаје, дефинисали наше услове.

Уколико пронађемо заинтересованог партнера, биће одлично. У супротном, учинићемо све да корисници имају несматано снабдевање топлотном енергијом, каже Марков.

Директор ЈП „Топлана“ Мирослав Чичулић је подсетио на то да је од 2010. до 2012. године настао огроман дуг, као последица веома неповољног уговора који је „Топлана“ склопила са „Србијагасом“.

Он је предочио да је у овом тренутну најхитније улагање 120 милиона динара, првенствено за набавку нових котлова, и да за такве инвестиције предузеће нема пара, нити могућности за кредитно задуживање. Од десет котлова којим располаже „Топлана“, један је у функцији десет година, а сви остали су стари 35 и 40 година. 

М. Митровић

 

Пројекат „Кикинда објективно” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи с „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести