Кикинда престоница традиције на северу Баната

КИКИНДА: Културни живот Кикинде у јеку лета обогатио је почетак Међународног фестивала народних оркестара ФЕНОК, као и окупљање учесника 17. Етномузиколошког кампа.
Kikinda Etno kamp2
Фото: Град Кикинда

ФЕНОК је отворен концертом традиционалне музике у организацији Академског друштва за неговање музике „Гусле“ у дворишту Курије, а смотра народних оркестара траје до недеље.

Поред Великог народног оркестра и фолклорног ансамбла АДЗНМ „Гусле” на ФЕНОК-у учествују оркестри из Турске, Украјине, Румуније и Србије, као и солисти из Бугарске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Сви концерти у дворишту Курије, почињу у 20.30 сати и бесплатни су за посетиоце.

У граду на северу Баната окупили су се студенти етномузикологије из Београда, Новог Сада, Бања Луке, ученици музичких школа из Сомбора и Суботице и студенти кикиндске Високе струковне школе смера васпитач за традиционане игре. Госте гајдаше, етно ансамбл „Култ“ из Краљева, певачке групе као и суграђане окупљене на концерту поздравила је председница Скупштине Града Станислава Хрњак.

„Већ 17 година „Гусле“ су домаћини великом броју студената који истражују живот Срба, али и свих осталих народа Баната и традицију чувају од заборава. Етно камп који се организује у Кикинди јединствен је у Србији, али и у околним земљама. Јул је у Кикинди месец културе чему доприноси и ФЕНОК на ком сваке године учествују народни оркестри из Србије и европских земаља и наш град последњих дана јула постаје престоница традиције. Локална самоуправа ту је да подржи рад овог друштва које улаже велике напоре да сачува нематеријално наслеђе нашег краја“, истакла је Станислава Хрњак.

Директор АДЗНМ „Гусле“ Зоран Петровић додао је да је етно камп проглашен за истраживачку станицу фолклористике. На кампу је тридесетак учесника, који у присуству својих ментора обилазе терен ради истраживања, а одвијају се и радионице, између осталих похађају и певачка радионицу коју води Светлана Спајић.

У оквиру кампа предвиђено је представљање „Монографије Македонаца у Качареву” Јулијане Баштић и Горана Милошева, а биће промовисана и књига о нематеријалном културном наслеђу др Драгице Панић.

М. Митровић

ПројекатКикинда објективнореализовала је Панонија медиау сарадњи саДневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести