Кикинда с партнерима из Темишвара обједињује туризам Баната

КИКИНДА: У оквиру пројекта прекограничне сарадње „Локално наслеђе за активни туризам у Банату”, представницима туристичких организација, канцеларија и агенција, као и организаторима туристичких и етно манифестација у Кикинди су предочене могућности израде годишњег календара туристичких и етно манифестација у Банату са обе стране границе у Србији и Румунији.
д
Фото: Dnevnik.rs

Скупу у Регионалној привредној комори Кикинде присуствовали су и предузетници који се баве израдом и продајом сувенира, званичници Народног музеја, као и власници угоститељских и смештајних објеката из Кикинде и околине. Координатор активности на пројекту, члан Градског већа Кикинде Саша Танацков најавио је да је у годишњем календару предвиђено да се нађу и туристичке етно манифестације са градских подручја Зрењанина и Панчева

Заједнички пројекат вредан 345.815 евра реализују Град Кикинда, Народни музеј Кикинде и Западни универзитет из Темишвара, а поред изграде годишњег календара туристичких и етно манифестација посленицима туризма је представљена и идеја да се установи заштитни знак „Храна из Баната”. 

- Ово је прилика да нам власници ресторана понуде јела националне кухиње и размотре могућност добијања знака „Храна из Баната”. Активности које спроводимо у оквиру пројекта имају за циљ да подстакнемо да од расположивих потенцијала направимо један нови туристички производ и да се тако богато културно наслеђе Баната комерцијализује - каже Саша Танацков.

Установљењем заштитног знака „Храна из Баната” предвиђа да у понуду буде уврштено 50 српских и румунских ресторана са традиционалном и етно понудом. На тај начин био понуда из нашег дела Баната била промовисана као јединствена туристичко-угоститељска понуда партнерима у Румунији, али и гостима из Србије и окружења. 

Проректорка Западног универзитета у Темишвару Отилија Хедешан оценила је да српски ресторани имају традицију националне кухиње, што није случај у Румунији.

- Угоститељи у Србији заиста добро промовишу домаћу храну, али је у Румунији тако нешто тек у зачетку, па ће нам то послужити као модел. Зна се да је храна у румунском и српском Банату храна слична. Сви знамо за штрудлу, добош торту и кремпиту, али интересантно је и да свако село има своју специфичну кухињу, па је то оно што нас итекако интересује – наглашава Хедешан. 

У промовисању локалног наслеђа и туристичких потенцијала с обе стране границе планирано је снимање туристичког спота и штампање књиге „Банат на 10 начина“. Град Кикинда и Народни музеј Кикинде у оквиру овог пројекта на располагању имају нешто више од 42.000 евра.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести