Лука крај степеништа

БЕЧЕЈ: Захваљујући улагању Србије у развој речне инфраструктуре, која ће допринети повећању профита у сфери туристичких понуда, али и од развоја привреде,

те одлуци Агенције за управљање лукама да се на три пловне реке, Дунаву, Сави и Тиси, изгради 16 нових путничких пристаништа, Бечеј ће, после низа деценија, опет имати путничко пристаниште на Тиси.

Тако ће Тиса у свом току од 164 километра кроз Србију имати четири путничка пристаништа, у Кањижи, Сенти, Бечеју и Тителу. Локације будућих путничких пристаништа, како наводи в. д. директор Агенције за управљање ликама Вук Перовић, одредиће се у договору с надлежним органом локалне самоуправе у складу са Стратегијом развоја воденог саобраћаја Републике Србије од 2017. до 2025. године.

- Наша општина има добру основу да брзо покрене читаву процедуру око изградње луке и буде међу првима који ће реализовати Одлуку о изградњи путничког пристаништа – каже за „Дневник” помоћник председника општине за урбанизам, грађевину и комуналне делатности Даниела Дорословачки. - Пре две године овде су започете активности с Агенцијом за управљање лукама и ресорним министарством око одређивања лучког подручја у општини Бечеј. На време је донета Одлука о коришћењу обале реке Тисе и имамо План места постављања пловила уз обалу. План детаљне регулације комерцијалне бање обухвата део Тисе крај Бечеја и предвиђа да ту могу бити изграђене марина, туристички сплавови, али и лука. Предвиђено је да туристичко пристаниште буде стационирано у делу где је сада „степениште“ и где је предвиђено везивање великих бродова.

Биће то понтон на води и моћи ће да пристају и велики туристички бродови. Остало је да се дефинише да ли ће пристаниште бити само за домаћи или и међународни саобраћај.  Анализе и разговори са Агенцијом за управљање лукама и ресорним министарством донеће решење шта је у актуелном тренутку Бечеју најисплативије. Да би се приступило изради пројекта, потребна је и сагласност ЈВП „Воде Војводине”.

-Чекамо сагласност ЈВП „Воде Војводине” за предлог парцелације, јер одређени део површине приобаља реке морамо подредити луци. Кад стигне та сагласност, можемо да започнемо процедуру израде пројекта. Искрено, очекујем да ћемо ове године завршити комплетну папирологију око проглашења путничког пристаништа, расписати јавни позив за оператера и завршити комплетну реализацију посла – оцењује Даниела Дорословачки.

Како је река Тиса добила статус међународног воденог пута, то се отварају нове могућности туристичких тура. Бечеј има шта да понуди туристима, домаћим и страним, те се очекује да ће наредних година бити радо посећена туристичка дестинација.   

В. Јанков

Плажа се сели узводно

Уједно, то ће допринети да се простор приобаља Тисе код „степеништа“ не третира као бечејска плажа и одбациће се идеја једне од ранијих гарнитура локалне власти „Тиса је наше море“. Тај део може да се искористи за мини рекреативни центар, а актуелно руководство бечејске општине сматра да плажу, због природе тока реке, треба уредити неколико стотина метара узводно.

EUR/RSD 118.2032
Најновије вести