Млади Сомборци без саморекламе чисте Велики бачки канал

СОМБОР: Прави грађански, омладински активизам који не подразумева којекакве изворе финансирања, били они институтиционални, државни или НВО, евро грантови, није нешто чиме се средине у нашој земљи могу претерано похвалити.
1
Фото: Прошпартали километрима каналске обале

Утолико је хвале вреднија акција групе младих Сомбораца под називом „Велико спремање Великог бачког канала“ који су протеклог викенда, покретани искључиво ентузијазмом, са придруженим волонтерима чистили канал и његово приобаље.

Да, када има воље има и начина, доказали су Јелена Илић, Реа и Марко Терзин, Никола Шорга и Тивија Наир, којима се у овом подухвату придружило тридесетак волонтера, који су своје слободно суботње пре подне посветили уређењу једног од најчистијих вештачких водотокова европе, који ту званичну титулу има на свом току само, на жалост, до „испод“ Црвенке.

- До идеје за ову акцију смо дошли спонтано, пошто током летњих месеци доста слободног времена проводимо на обали Великог бачког канала, на чијим водама и обалама се појављују забрињавајуће количине смећа и отпада који иза себе остављају несавесни посетиоци – појашњава мотиве за ову акцију Јелена Илић, у приватном животу једна од најмлађих српских адвокатица. – Упутили смо апел преко друштвених мрежа, пре свега Фејсбука, да нам се придружи ко хоће и на наше изненађење појавило се око 30 волонтера, од којих многе уопште не познајемо лично.

Фото: Од прикупљеног материјала направили кућице за птице

Имају разлога за задовољство у овој групи еколошки освештених Сомборки и Сомбораца. Како би смећа била ослобођена обала у појасу који се протезао неколико километара низводно од такозваног другог железничког моста па све до укрштања Великог бачког канала са системом канала Дунав-Тиса-Дунав, Тромеђе, али и површине самог канала, ови млади људи су својим средствима изнајмили и пет кануа. Сусревши се са беспрекорном организацијом ентузијаста, у сусрет су им изашли и са једног од најпопуларнијих локала смештених на каналу, кафеу „Де Сол“ чији су власници својим средствима изнајмили три додатна кануа, па су посаде на води тако могле да дају далеко већи допринос у чишћењу Великог Бачког канала.


Интернационална екипа

Занимљивост вазана уз петочлану групу младих организатора Великог спремања Великог бачког канала је и чињеница да је међу њима Тивија Наир, иначе држављанка Сингапура која већ неколико месеци живи у Сомбору. Тивија се са Марком Терзином упознала током студија у Аустралији, па је на његов позив, без већих планова, дошла у посету Сомбору, где ју је затекла и пандемија коронавируса. То је одложило њен повратак у родни далекоисточни град, али не губећи време, Тивија похађа разне курсеве и радионице. Колико јој се свидело у Бачкој и Сомбору не би било изненађење да постане и стални житељ вароши сомборске.


Крајни резултат ове акције су били yакови са преко стотину килограма смећа покупљеног са водених и зелених приобалних површина ВБК, а како се у случају организатора ове акције ради и о образованим, младим људима након селекције отпада наћи ће се времена и за утврђивања статистичке матрице о врсти и количини отпада као и критичним местима на којима се најчешће несавесни „ослобађају“ смећа. Наравно, нашло се времена и за дружење након успешно обављене акције у оближњем кафеу „Жаба“, али и за радионицу посвећену рециклирању, па је тако од пронађеног природног материјала направљено и двадесетак кућица за птице, које су своје место у заштити и иначе богатог птичијег света Великог Бачког канала пронашле на исто толико стабала приобаља „сомборског мора“.

Текст и фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести