НА ПАЛАНАЧКОЈ ПИЈАЦИ Килограм шарана као три киле лука

Риба је традиционална храна народа у приобаљу Дунава код Бачке Паланке, али као и свуда у Србији, а због поста и Великог Петка, потражња за речном и морском рибом енеромно расте.
Na pijaci u Bačkoj Palanci Foto: Dnevnik.rs
Фото: На пијаци у Бачкој Паланци Фото: Дневник.рс

Тадиционално Паланчани се рибом снабдевају у овдашњој рибарници на Зеленој пијаци у центру вароши. Стрпљиво су пред празнике и стари и млади чекали у редовима како би дошли до рибе, односно оброка за најтужнији хришћански дан, чорбе, паприкаша или пежене рибе.               

Интересантно је да је цена килограма шарана, иначе рибе која овде важи за обавезни, главни састојак чорбе, варирала од 300 до 450 динара по килограму. Најскупљи био је шаран из рибњака односно вештачког узгоја. Јефтинији је био код аласа који свој улов нуде у пластичним гајбама испред улаза у пијацу, а најјефтинији килограм могао се купити у великим трговинским продавницама где се цена кретала од 300-350 динара. Килограм толстолобика могао се купити по цени од 250, а килограм смуђа и сома по 800 динара за килограм, па су купци ове две врсте речне рибе, углавном били они са добрим примањима.                

Интересантно је да је ове године за Васкршње празнике била велика потражња и морске рибе која је, на пример, у продавницама овдашњег “Подунавља“ могла да се купи по цени од једва нешто више од 300 динара за килограм ослића, као и килограм замрзнутог “вијетнамског сома”, а нешто јефитнија, а доктори кажу најздравија, је скуша.               

Интересантно је да је на тезгама, на пример, килограм прошлогодишњег црног лука достигао рекордну цену од 150 динара. Лукац је обавезни састојак добре рибље чорбе и паприкаша, а ни најстарији Паланчани не памте да се, примера ради, килограм рибе плаћао као два-три килограма црног лука.

М. Суџум

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести