Нови сјај школе после пола века

СРПСКИ КРСТУР: У Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Српском Крстуру, насељу новокнежевачке општине, обележен је јубилеј - 50 година

од изградње. Да није било енергичне акције нове општинске власти коју предводи Српска напредна странка, такође подршке Покрајинске владе, Покрајинског секретаријата за образовање и донација људи добре воље из локалне заједнице, питање је како би школа дочекала почетак наставе и да ли би се она уопште могла одржавати.

Свечаност поводом јубиља одржана је у присуству потпредседника Покрајинске владе и ресорног секретара Михаља Њилаша, начелника Севернобанатског округа Николе Лукача, општинских челника Новог Кнежевца, представника Националног савета Мађара, бивших и садашњих просветара и ђака школе. Школи је због катастрофалног стања претила забрана рада од стране инспекције, али за само 37 радних дана учињени су изузетни напори да учионице и све просторије буду реновиране и заблистају новим сјајем.

Михаљ Њилаш је истакао да се слогом за врло кратко време може решити много проблема, изражавајући очекивања да ће се слога у општини Нови Кнежевац, Покрајини Војводини па и целој Србији да потраје и да ће се доста проблема решити и да ће сличних свечаности бити још, када оронуле зграде школа и осталих здања у јавној сфери буду обновљене, поготово у селима.

- Села имају сличне проблеме. Смањује се број деце у школама и вртићима, па заједно можемо то спречити адекватним демографским, економским и осталим мерама. Села не смеју бити запостављена. То се радикално мора променити и на томе ћемо, верујем још доста заједно радити. Ово и сва наша села то заслужују и не смемо ове циљеве запоставити – категоричан је Њилаш.

Њилаш је пренео честитке председника Покрајинске владе Игора Мировића, који је недавно био у Новом Кнежевцу и упознао се са проблемима, па је Покрајинска влада прошле недеље донела две одлуке, о обезбеђењу шест милиона динара за обнову зграде школе у Српском Крстуру и 5,3 милиона динара за обнову крова зграде Предшколске установе „Срећно дете“ у Новом Кнежевцу, док је Покрајински секретаријат на чијем је челу допринео опремањем учионица новим клупама и столицама.

Народни посланик у републичком парламенту, до скоро и председник Савета МЗ Српски Крстур Радован Јанчић рекао је да није било лако обезбедити скоро два милиона динара у условима потпуно разореног буyета Општине и АП Војводине, али захваљујући покрајинским челницима, месним заједницама Српски Крстур и Ђала, Младену Јанчићу, Славку Јањатову, Драгану Радуловићу, Славку Теофанову и Јовану Бајићу радови су обављени. За наставак радова током минуле недеље Покрајинска влада је обезбедила нешто више од шест милиона динара.

Народни посланик Јанчић је подсетио да је Српски Крстур прву школу добио 1830. године, а касније и друге школске зграде које су коришћене до 1966. године, када је завршена изградња најмодернијег и најфункционалнијег школског објекта у то време. Тада је школу похађало 526 ученика, у сваком разреду је било по два одељења, радила су и комбинована одељења са наставом на мађарском језику.

Нажалост, предочио је Јанчић за предстојећу школску годину уписано је укупно 137 ђака, или четири пута мање него пре пола века. Годинама се у објекте школе није улагало, а претходна власт је само шминкала фасаде, стварајући лажну слику своје успешности, а према речима Јанчића није их била брига у каквим условима деца уче.

Председник новокнежевачке општине др Радован Уверић, нагласио је да би нови сјај требало да имају све школе, као ова обновљена у Српском Крстуру. Он је рекао да је све урађено у веома кратком року после преузимања власти 1. јуна ове године и увида у стање свих школа која је било катастрофално. Он се захвалио председнику Покрајинске владе Игору Мировићу и свима који су помогли, било својим радом или донацијама да деца имају достојанствено место за учење.

- И поред тога што смо наследили катастрофално стање у општини, школама и јавним предузећима чији је оснивач општина, деца су нам најважнија и приоритет су планови да се деци омогуће што бољи услови за рад. Наследили смо дуг општине од преко 323 милиона динара, што је 80 посто годишњег буyета, па није било лако обезбедити да се посао за кратко време уради.Морам да нагласим да сам бивши ученик ове школе и посебно ми је задовољство да као предсендик општине учествујем у реновирању школе, а план је да до краја мандата обновимо све школе и вртиће у општини, што ће нам бити приоритет без обзира на све проблеме -  указао је Уверић. - Образовање ми је пуно допринело у животу, а даћу све од себе да се образовање још више цени, али нажалост у последње време то није био случај него су се појединци сетили школе и деце само непосредно пред изборе и тада разним преварама, обећањима и штетним одлукама покушали да добију гласове родитеља.

Текст и фото: М. Митровић

 

 

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести