Породична забава у Доњем граду

БЕЧЕЈ: Ватромет над Доњим градом у поноћ између петка и суботе најавио је дводневну славу у Бечеју посвећену Сент Иштвану, првом крунисаном краљу Мађарске, који је свој народ увео у хришћанство.

Хлеб умешен од новог брашна освештан је у цркви светог Антуна Падовинског, а чланови МКД „Петефи Шандор“ у народним ношњама и с песмом, заједно с репликом мађарске круне, донели су га до свечане бине, где су дарове прихватили покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш, заменица председника Скупштине општине Бечеј Ержебет Кинка и председник МКД Роберт Риц.

Уследио је вишесатни забавни програм гостију из Мађарске и овдашњих плесних група и окестара, намењен свим узрастима. На сам дан славе, одржано је традиционално кулинарско такмичење у припремању јунећег перкелта, а било је и других ђаконија, попут роштиља и бирка – овчијег паприкаша, за који је задужено Удружење овчара Бечеја, које годинама уназад „жртвује” једну овцу за Сент Иштвана.

Најбољи говеђи перкелт у конкуренцији 45 котлића скувао је тандем Елвира Кочиш и Елеонора Бузаш, други су били Золтан Петер и Нандор Храбоцкаи, а трећа екипа „Рустер” Жолта Бедлега.

Док су се старији забављали око кувања, за децу су организоване креативне радионице, тако да је ово породична манифестација у којој сви налазе задовољство. Журка под ведрим небом уз тонове оркестра „Хармонија“ био је рецепт да се вишак енергије утроши и сви задовољни разиђу кућама.

В. Јанков

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести