Прекогранична сарадња Ковачице и Берилишта: Два нова ултразвука и дигитализација рендгена

КОВАЧИЦА: Општина Ковачица је партнер општини Берлиште у Румунији, на пројекту под називом „Повећање квалитета медицинских услуга за прекограничне заједнице“, који се финансира у оквиру прекограничног програма Интеррег-ИПА ЦБЦ Румунија – Србија. 
Kovacica Projekat
Фото: Општина Ковачица

Пројекат је започет у јануару ове године и реализује се до децембра 2021. године, а представљен је јуче на уводној конференцији у Ковачици. Укупна вредност пројекта је 418.639 евра, од чега је 120.498 евра је резервисано за део пројекта који се имплементира у општини Ковачица.

Руководилац Одељења за инвестиције и развој у Општинској управи Ковачице и менаyер поменутог пројекта  Данијел Магду нагласио је да је општи циљ пројекта побољшање основних медицинских услуга кроз остваривање иновативних и високо квалитетних услуга, да се оне трајно успоставе и да буду доступен у маргиналним подручјима.

Он је додао да је посебан циљ развој медицинске инфраструктуре, који се огледа у набавци два нова ултразвучна уређаја и дигитализација рендгена, чиме би се пружио бољи квалитет здравствених услуга.

- Уређење и опремање дијагностичког одељења омогућиће брже и ефикасније пружања услуга свим пацијентима на територији општине Ковачица, спречавања тешких болести и повећања степена успешности у излечењу пацијената, бољег квалитета, брже и ефикасније услуге за становнике општине Ковачица, превенције тешких болести и повећање стопе успеха у излечењу пацијената - истиче Магду.

Фото: Дом здравља у Ковачици, фото: М. Митровић

Пројектом је још обухваћена едукација и превенција у области здравства. Три лекара ће одржати предавања у области здравља, основним методама лечења, важности обављања редовних анализа и одговарати на питања присутних.

Реализација овог пројекта допринеће и повећању међу-институционалне сарадње и капацитета између прекограничних пружаоца услуга из наше земље и суседне Румуније.

М. Митровић

ПројекатКовачица на длануреализујеДунав продукцијаа суфинансира Општина Ковачица. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести