ПРОЈЕКТНЕ АКТИВНОСТИ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ ОПШТИНЕ ПЛАНДИШТЕ Анимирати тинејџере квалитетним садржајем

Општини Пландиште недостаје средња школа, и то је главни узрок одласка младих са тог подручја, пожалили су нам се мештани из Пландишта и неколико насељених места које смо недавно посетили.
1
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Како кажу, сходно томе, нема ни културних, уметничких, нити музичких догађаја за узраст од 15 до 30 година, с обзиром на то да велики број њих одлази у веће градове, углавном у Вршац.

Мали је број оних који свакодневно путују од куће до школе и враћају се, а како би се бар они активирали унутар заједнице, 2008. године основана је Канцеларија за младе, у складу са препорукама Министарства за спорт и омладину и препорукама из националне стратегије за младе. Тако ова канцеларија функционише у оквиру општинске управе. Како је за „Дневник” истакао координатор Канцеларије за младе у општини Пландиште Драгослав Аврамовић, пола године касније, почетком 2009. године, основан је и први савет, који чине млади од 18 до 30 година, а све са циљем да, као спона између власти и омладине, обезбеде квалитетне услове и различите садржаје, не би ли друштвени живот у месту подигли на виши ниво, те и младе задржали баш ту.

– До оснивања Канцеларије, Црвени крст општине Пландиште је био једина институција која се бавила проблемом младих, а по нашем оснивању постали су нам главни партнери. Имамо тридесетак младих заједничких волонтера на које увек можемо рачунати и то су средњошколци који путују и деца из виших разреда из три основне школе. До сада смо реализовали више од 15 пројеката, а један од значајнијих је „Клуб младих место за све”, урађен са циљем побољшања информатичке писмености младих и квалитетније коришћење слободног времена. Укупна вредност пројекта је била 1.088.825 динара, а Министарство омладине и спорта је финансирало је тај пројекат у највећој мери – истиче Аврамовић.


Прекогранична сарадња

Ове године је Канцеларија за младе конкурисала код Покрајинског  секретаријата за спорт и омладину са пројектом „Активизам младих као снага друштвене заједнице”, који је реализовала у партнерству са две организације Црвеног крста – Пландиште и Вршац и две организације Црвеног крста из Румуније. У том прекограничном пројекту деца из округа Харгита у Румунији провела су четири дана са својим вршњацима у одмаралишту Црвеног крста на Вршачком брегу.


Пројекат „Све је лако кад си млад” реализован је у партнерству са Културно – образовним центром „Вук Караyић” Пландиште, са циљем да се обезбеде средства за велики концерт поводом обележавања Међународног дана младих у Пландишту, као и за куповину музичке опреме за реализацију самог концерта. Вредност је била 583.975 динара, а Министраство омладине и спорта је учествовало са 336.750 динара.

– Клуб младих је постојао извесни период, али смо остали без простора и сада смо у потрази за  њим. Ту су се млади окупљали и реализовали разне активности и креативне радионице. Пошто смо обезбедили и одређену музичку опрему, локални бендови су могли да вежбају. Са војвођанским волонтерским центром смо реализовали пројекат „И ја сам волонтер” у суседом месту Хајдучица, када смо средствима Словачке амбасаде реновирали Дом културе и направили Европски центар пријатељства за децу и младе, који има 40 смештајних места. Црвени крст брине о њима, а све активности које Канцеларија спроводи, реализује у том простору, откако немамо Клуб младих. У том Центру организујемо и  међународне кампове – рекао је наш саговорник.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Кроз пројекат „Зелени едукативни еко камп” реализоване су едукативне радионице у одмаралишту Црвеног крста Пландиште, на Вршачком брегу. Млади су учествовали и у чишћењу дивљих депонија, а све са циљем буђења свести о чистој животној средини.

– Већи пројекат је био и теретана на отвореном, које је финансирало Министарство омладине и спорта са 665.000 динара, а налази се у оквиру ОШ „Доситеј Обрадовић” у Пландишту, поред летњих терена. Последњих 12 година реализујемо у оквиру дечје недеље трку за сретније детињство, у сарадњи са Спортским савезом општине Пландиште. Новац који се прикупи на манифестацији се прослеђује социјално угроженим породицама са територије општине – прича Драгослав, додавши да млади углавном одлазе, па и лепо опремљен биоскоп ради тек повремено. 

И. Бакмаз

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести