Пуне руке радости

КАЊИЖА: Бројно стање у скромном дому породице Николет и Рудолфа Футо у Кањижи крајем прошле године се удвостручило када је Николет родила три дечака. Доминику, Тамашу и Оливеру

посебно се обрадовала двогодишња сестрица Нора. Кањижани не памте да су се у овој вароши у скорије време рађале тројке.

Породицу Футо су посетили председник кањишке општине др Михаљ Бимбо, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ласло Чикош и представници огранка израелске хуманитарне фондације „Атид Хаиеладим” Владимир Бено и новосадске НВО „Корак напред” Ана Дивилд.

Општина је поклонила колица за бебе, а др Михаљ Бимбо напоменуо је да се из општинске касе за прворођено, другорођено и трећерођено дете даје једнократна помоћ од 15.000 динара, пружа се финансијска подршка приликом куповине колица за близанце, а сваке године даривају се и прворођене бебе.

Такође, за велике породице уведена је картица која им омогућава разне погодности и олакшице, а Бимбо наглашава да је општина у потпуности преузела трошкове збрињавања трећег и четвртог детета у предшколској установи. Свакодневно се обезбеђује бесплатна ужина за 440 деце у вртићима и основним школама, а помаже се паровима и у финансирању трошкова вештачке оплодње.

Породици Футо је уручен ваучер израелске фондације „Атид Хаиеладим” којом им је омогућено да у апотеци „Гудвил фарма” за потребе беба месечно подмирују потребе у износу од 30.000 динара наредних годину дана.Приликом посете званичника отац кањишких тројки Рудолф Футо био је на путу у Мађарској, јер ради као возач камиона на међународним турама.

Срећна мајка Николет је испричала да је прилично добро изнела трудноћу и да се породила царским резом 30. новембра, нешто раније од очекиваног термина. Николет напомиње да им подршка коју су добили значи пуно, али да је породица прихватила чињеницу да ће у подизању деце имати велику одговорност. Око три бебе посла и обавеза има пуно, тако да је Николети драгоцена помоћ њене мајке Неле Тот, а прискаче у помоћ и ујна Чила Бичкеи.

М. Митровић
Фото: М. Митровић

 

Лепо напредују

Николет и Рудолф Футо су планирали проширење породице, да би ћеркица Нора имала сестру или брата, међутим, породица се рођењем три дечака удвостручила. 
- У први мах када је установљено да носим тројке, уплашили смо се и изненадили, а када су се први утисци средили, прихватили смо и са великом радошћу чекали принове, знајући да нам неће бити лако. По доласку из породилишта у почетку није било спавања, али за релативно кратко време дечаке смо довели у ред, тако да се сада буде на свака три сата, па можемо да предахнемо. Мало плачу, имају добар апетит и лепо напредују - задовољна је мајка Николет.

 

 

EUR/RSD 118.0933
Најновије вести